Sant Pere Màrtir (1) - Ermita de Sant Pere Màrtir - ALBOCÀSSER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11786)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2000
Descripció La campana té al terç la següent inscripció en valencià amb l'advocació a la qual està dedicada: "SANT PERE MARTIR". Al mig trobem el logotip de l'Any Jubilar 2000, present a la campana de l'ermita de Sant Pere: "IUBILAEUM" / (Anagrama del Jubileu) "CHRISTUS HERI, HODIE, SEMPER" / "A. DNI. 2000". Aquesta inscripció es tradueix així: "JUBILEU, CRIST AHIR, AVUI I SEMPRE / ANY DEL SENYOR 2000". Al mig té una inscripció amb el nom dels donants, el del poble, la data de benedicció i una frase al·lusiva a l'any jubilar: "DONADA PELS DEVOTS / ALBOCÀSSER, 30 d'abril de 2000 / ANY DEL GRAN JUBILEU". Finalment també al mig sembla que té la marca de l'instal·lador: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA, 37 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(00) "SANT PERE MARTIR"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) "IUBILAEUM" / (Anagrama del Jubileu) "CHRISTUS HERI, HODIE, SEMPER" / "A. DNI. 2000".
(06) "DONADA PELS DEVOTS / ALBOCÀSSER, 30 d'abril de 2000 / ANY DEL GRAN JUBILEU"
(09) (marca de l'instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C, INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Es volteja de forma manual per mitjà del cigonyal per a la festa del sant.
Truja Ferro Manclús nova.
Estat actual Està ubicada a l'espadanya de l'ermita. Té una truja de ferro de Manclús. Disposa d'un cigonyal amb un cable per voltejar-la des de l'interior de l'ermita i batall lligat però no reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) cigonyal
Intervencions La campana va ser fosa l'any 2000 als tallers de la foneria càntabra Hermanos Portilla i instal·lada per Industrias Manclús, que va fabricar la truja de ferro. La fosa d'aquesta campana i altres destinades al Calvari i l'Ermitori de Sant Pau va estar motivada per la celebració de l'Any Jubilar del 2000.
Propostes La instal·lació actual de la campana no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana es deu baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional local. La campana es pot mecanitzar amb motor d'impuls o conservar el toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i fitxa] (10-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-08-2018
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF