Sant Josep, el Cimbolet (0) - Parròquia de Sant Joan Apòstol i Evangelista - MASSAMAGRELL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1179)

Localització Tercer cos del campanar
Diàmetre (en cm) 37
Pes aproximat (en quilos) 29
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció En primer lloc trobem al terç aquesta inscripció: "SAN JOSE"; per tant la campana està dedicada al Patriarca Sant Josep, segurament perque aquest era el sant del rector D. José Pio Gascó. Baix d'aquesta està el nom del poble i l'any que es va fer la campana: "MASAMAGRELL 1940". Ja al mig trobem el nom del rector que estava al front de la parròquia quan es va encarregar la seua fosa: "SIENDO CURA D. JOSE GASCO MELIA". Finalment al mig peu està la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".

Aquestes inscripcions són molt característiques del moment de fosa de la campana. En primer lloc compta amb la marca de fàbrica, element característic de les foneries industrials. Seguidament la campana compta amb una advocació concreta, en aquest cas es tracta de Sant Josep. El fer més singular i comú d'aquesta etapa és la presència del poble i el nom del rector, fet explicable per la destrucció de campanes en 1936. A principis de la Guerra Civil centenars de campanes es baixaren (o tiraren) dels respectius campanars sense cap control ni inventari, motiu que va provocar que en acabar el conflicte moltes no es recuperaren i per tant en fer campanes noves es va voler incloure el nom del poble per tal de recuperar-les. Junt a aquest apareixien normalment el del rector o alcalde en molts casos.
Terç (T) (3 cordons, l'inferior més gros) /
(06) "SAN JOSE" /
(3 cordons, l'inferior més gros) /
(06) "MASAMAGRELL 1940"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (06) "SIENDO CURA D. JOSE PIO GASCO MELIA" /
(3 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Aquesta era la campanerta de les senyals utilitzada per coordinar els tocs de campanes amb els actes litúrgics celebrats al interior del temple, com ara el toc de la Consagració. Possiblement a més tocara a les misses de dies laborables.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Aquesta era l'antiga campaneta de les senyals, ubicada al interior de la Sala de les Campanes, junt al creuer. Comptaria amb truja de fusta i un cigonyal per tocar-la des del interior de l'església.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, instal·lada a la part superior del tercer cos del campanar. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i un motor d'impulsos per voltejar-la. Com a contra punt al bon estat general, compta amb brutícia per acumular excrements de pardals en la cara interior del bronze i el capçal de la truja.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos
Intervencions L'any 1940 el rector D. José Pio Gascó va encarregar les noves campanes per plenar el buit deixat per la desaparició de les anteriors en 1936. La foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València es va encarregar de la seua fosa, sent beneïda i pujada a la torre. En 2010 es va restaurar, baixant-la de la seua ubicació per netejar-la per dins i fora i reposar la truja de fusta. El 19 de decembre l'arquebisbe de València D. Carlos Osoro va beneir la seua restauració a la plaça, sent pujada al campanar al dia següent.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (1997)
  • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (19-09-2010)
  • SARRIÓ ANDRÉS, Pau (23-11-2012)
  • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (29-07-2014)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 12-11-2014
11 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 47 Visitants: 46 Usuaris: 1 - francesc