La tercera (4) - Parròquia de la Mare de Déu de Betlem - CREVILLENT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11836)

Localització Sala baixa de les Campanes
Diàmetre (en cm) 70
Altura del bronze 53
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 199
Any fosa 1744
Descripció La campana porta al terç i mig la següent inscripció: "# SANTVS#DEVS#SANTVS#FORTIS#SANTVS#INMORTALIS / MISERE / RENOBIS # / ANO 1744", que correctament escrita seria: "SANCTUS DEUS SANCTUS FORTIS SANTUS INMORTALIS MISERERE NOBIS ANNO 1744" i que es pot traduir com: "SANT DÉU SANT FORT SANT INMORTAL TINGUEU PIETAT DE NOSALTRES ANY 1744".

Aquest text forma part de les Lletanies Majors, cantades tradicionalment el dia de Sant Marc (25 d'abril) per la benedicció dels camps i del Solemne Trisagi, cant més solemne dedicat a la Santíssima Trinitat. Els origens d'aquest cant els conta Jacobo da Varazze en la Llegenda Daurada, prenent com a font el Llibre Tercer de Sant Joan Damascè: durant unes rogatives celebrades a Constantinopla en motiu de una terrible calamitat un xiquet que participava va ser pujat al cel, escoltant en tot moment als àngels cantar aquest càntic. En el moment de tornar a la terra va entonar aquest cant cesant en eixe moment la calamitat. El Concili de Calcedonia va aprovar aquest cant, finalitzant Sant Joan el seu relat amb aquestes paraules: "Estic segur de que els dimonis fugen ràpidament en escolar la seua lletra".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANTVS#DEUS#SANTUS#FORTIS#SANTUS#INMORTALIS"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (Mare de Déu sedent amb infant)
(cordó)
(00) "MISERE / RENOBIS"
(06) "ANO 1744"
(cordó)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes La campana voltejava i era repicada des del peu de la torre, conservant encara el forat per on passaven les cordes per tocar.
Tocs actuals de campanes Repics i vols automàtics
Truja Ferro ROSES
Estat original La campana comptaria amb una truja de fusta, que com passava en altres pobles del voltant seria de perfil diferent al tradicional valencià, dotada amb mecanismes per el toc manual.
Estat actual La campana es troba en un bon estat de conservació, mecanitzada amb un motor de vol continu i electromall, que sembla substituir a un anterior. No obstant seria recomanable la restauració del conjunt per tal de reposar la truja de fusta, seguint aquesta els perfils tradicionals de la localitat i mecanitzant la campana amb un motor d'impulsos, més respectuosos amb la tradició i que permeten els vols manuals.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall.
Intervencions És una de les tres campanes foses en 1744, de autor per ara anònim, ubicada en la torre de l'antic temple parroquial. Amb el trasllat del temple parroquial al nou en 1829 va passar al nou campanar. Salvada de la destrucció de 1936, en 1971 els Roses d'Atzeneta d'Albaida van mecanitzar la campana
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra (06-09-2013)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-12-2015
19 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 81 Visitants: 81 Usuaris: 0