Sant Antoni Abat (3) - Parròquia de Sant Antoni Abat - FORTALENY (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 11928)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 104
Altura del bronze 83
Vora 11
Pes aproximat 651
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2012
Descripció En part reproduïx les inscripcions de la campana anterior. En primer lloc al terç indica el seu nom: "# SAN ANTONIO ABAD #". Al mig trovem la marca de fàbrica: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" i baix, de forma incisa: "# Abel Portilla / me fecit (peix) nº11". Finalment al mig peu: "# FORTALENY AÑO 1939 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2012 AÑO DE LA FE #", indicant el poble, la data de la primitiva campana, la de l'actual i finalment una inscripció al·lusiva al Any de la Fe, convocat per Benet XVI en 2012 per celebrar el cinquanta aniverçari del Concili Vaticà II.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SAN ANTONIO ABAD #"
(2 cordons)
(cenefa de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Custòdia)
(09) (Sant Antoni Abat)
(09) (anagrama de Jesús) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA / # Abel Portilla / me fecit (peix) nº11" (aquesta última incís)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# FORTALENY AÑO 1939 Y REFUNDIDA EN EL AÑO 2012 AÑO DE LA FE #"
(2 cordons)
Peu (cordó)
Tocs actuals de campanes Els tocs són automàtics, tant vols com repics.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es trova en un bon estat de conservació, instal·lada en la Sala de les Campanes amb truja de fusta. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall, sistemes que imiten el toc tradicional i permeten els manuals. Finalment compta amb un batall ben lligat i repretat, reforçat a més amb cable de seguretat. En el moment de la documentació la cadena estava trencada i caiguda a la finestra de la campana.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos, electromall
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una altra anterior, fosa en 1939 per els Hnos. Roses de Silla i que es va badar en 2012. La fundició Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria) va procedir a la refosa, resultant la present campana que va ser instal·lada per l'empresa ELECTRORECAMP S.L, que a més la va mecanitzar. Abans de ser pujada a la torre es va exposar i beneir junt a les campanes restaurades.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (10-01-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-04-2014
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF