La del torn (2) - Parròquia dels Sants Joans - ESTIVELLA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 88
Altura del bronze 68
Vora 9
Pes aproximat 395
FonedorCANOBAS, MANUEL
Any fosa 1851
Descripció Compta en el terç amb la següent inscripció: "#DEDICADA#ALOS#SANTOS #MARTIRES#/ DE#LA#PIEDRA". Aquesta fa al·lusió a l'advocació a la que es dedica la campana, els Sants Abdó i Senén, coneguts com els Sants de la Pedra i protectors dels camps. Al mig entre la creu trobem l'any de fundició: "AÑO / 1851".
Terç (T) (2 cordons)
"#DEDICADA#ALOS#SANTOS #MARTIRES#/ DE#LA#PIEDRA"
(2 cordons)
(00) "DE#LA#PIEDRA"
(cordó)
Mig (M) (00) "AÑO (Creu amb pedestal) 1851"
(03) (Sant Josep)
(09) (Sants de la Pedra)
(cenefa amb decoracions vegetals)
(03) (09) (dragó)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Era la encarregada de avisar dels torns de reg dels horts a la gent del poble a més voltejava des de la mateixa Sala de les Campanes i repicava des dels peus de la torre amb llargues cordes.
Tocs actuals de campanes Volteja i repica de forma automàtica. És també tocada de forma manual en dies festius
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat original Comptaria amb truja de fusta, així com una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Des de la mecanització comptava amb truja de ferro de la casa Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i martell. Després de la restauració de 1999 va quedar instal·lada amb truja de fusta, motor d'impulsos i electromall. Fins la segona restauració comptava amb una truja clevillada i prou descompensada en relació amb el pes de la campana.Restaurada amb les subvencions anuals de 1999 de la Generalitat Valenciana. Truja de fusta nova, instal•lada pels Portilla, substitueix a una de ferro de Manclús.

Presenta defectes de fundició. La truja tenia els mateixos problemes que la resta de campanes de la torre de clavills i falta de pes.
Estat actual Comptaria amb truja de fusta, així com una llarga corda unida al batall per tocar-la des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Motor vol impulsos (03), electromall (09)
Intervencions La campana va ser fosa en 1851 per Manuel Cánovas de València als horts de la Duquessa d'Almodòvar i batejada el 24 d'octubre del mateix any. Les seues decoracions, la tipologia de lletra i la creu permeten apuntar que es tracta de la refosa d'alguna campana anterior feta per Juan Antonio de la Viña, fonedor actiu a principis del segle XVIII i autor de moltes altres campanes a la comarca.

A mitjans del segle XX la Casa Manclús la va mecanitzar, substituïnt la truja de fusta per altra de ferro. En 1999 va ser restaurada, instal·lant una nova truja de CLOCK-O-MATIC i sent de nou mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall. Per segona volta va ser restaurada l'any 2011 per ELECTROCAMP S.L. subistituïnt la aquesta truja per un altra de fusta de perfil valencià i netejant la campana per dins i fora. Tornà al poble i junt a la resta del joc de campanes es va beneir la restauració el diumenge 27 de març de 2011. Va ser instal·lada la semana posterior.
Protecció La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permet
Notes Existeix l'acta de benedicció d'aquesta campana a l'arxiu parroquial (vore fotos).

Autors

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (14-06-1999)
 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (2002)
 • CORRESA i MARÍN, Ignasi (18-02-2007)
 • LLOP i BAYO, Francesc (25-11-2010)
 • ALEPUZ CHELET, Joan (27-03-2011)
 • CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA (18-05-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-06-2014
32 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 29-01-2020
  Convertir a PDF