Àngel de la Guarda (5) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12054)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 57
Altura del bronze 42
Vora 4
Pes aproximat 107
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2003
Descripció En primer lloc al terç compta amb aquesta inscripció, indicant el any de l'anterior i el nom de la campana: "ANGEL DE LA GUARDA / AÑO 1997". Al mig trobem la marca del instal·lador i la data de refosa de la campana nova: "REFUNDIDA EN EL AÑO 2003.
Terç (T) (2 cordons)
(00) "AÑO 1997"
(06) "ANGEL DE LA GUARDA"
(2 cordons)
(garlanda vegeral)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament
Truja Fusta Valverde
Estat actual Es troba ubicada a la Sala de les Campanes, instal·lada amb truja de fusta. Compta amb motor d'impulsos i electromall, mentre que el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall.
Intervencions Les inscripcions indiquen en primer lloc la data de 1997, no obstant després indica que es va refondre en 2003. Desconeixem dades de l'anterior campana, així com l'autor, ja que l'actual és obra dels Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), malgrat que la marca indica Valverde. Realment aquesta és correspon al instal·lador, ja que la campana té totes les característiques de les campanes dels Portilla. La casa instal·ladora la va dotar de truja de fusta i mecanitzar amb electromall i motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (03-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-07-2014
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF