Santa Bàrbera (8) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12056)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 77
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat 264
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2003
Descripció En primer lloc al terç trobem aquesta inscripció, que indica l'advocació de la campana: "SANTA BARBARA". Seguidament la mig està la marca del instal·lador: "Valverde" i continua amb les inscripcions de la campana anterior: "DONADA POR LOS PADRINOS DE ESTA IGLESIA / DOÑA MARIA ROSARIO GUARDIOLA PEREZ / DON ROMAN BONO MARIN / ALICANTE AÑO 1962", finalment baix d'aquesta indica la data de refosa de la campana: "REFUNDIDA EN EL AÑO 2003".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTA BARBARA"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca del instal·lador) "Valverde"
(06) "DONADA POR LOS PADRINOS DE ESTA IGLESIA / DOÑA MARIA ROSARIO GUARDIOLA PEREZ / DON ROMAN BONO MARIN / ALICANTE AÑO 1962 / REFUNDIDA EN EL AÑO 2003".
Mig peu (MP) (5 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica automàticament
Truja Fusta VALVERDE
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i electromall per al seu toc automàtic, ja que està fixa i tan sols repica.
Mecanismes de toc (09) electromall
Intervencions En 2003 va ser refosa la campana anterior, feta en 1962 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, resultant l'actual. Aquesta és obra de la casa Portilla de Gajano (Cantabria) i va ser instal·lada junt a les altres campanes per l'empresa VALVERDE de Murcia, quedant mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra (03-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-07-2014
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF