Santa María del Alcázar (9) - Parròquia de la Mare de Déu de Gràcia - ALACANT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12057)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 82
Altura del bronze 59
Vora 7
Pes aproximat 319
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2003
Descripció Primerament trobem al terç el nom de la campana: "SANTA MARIA DEL ALCAZAR". Al mig indica la marca del instal·lador: "Valverde" i les inscripcions de l'anterior campana: "PADRINOS: EXCMOS. SRES. DON MIGUEL MOSCARDO GUZMAN / Y Dª MARIA JESUS MORALES - VARA DEL REY / CONDES DEL ALCAZAR DE TOLEDO / ALICANTE AÑO 1962" i baix la data de refosa de la campana: "REFUNDIDA EN EL AÑO 2003".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTA MARIA DEL ALCAZAR"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marc del instal·lador) "Valverde"
(06) "PADRINOS: EXCMOS. SRES. DON MIGUEL MOSCARDO GUZMAN / Y Dª MARIA JESUS MORALES - VARA DEL REY / CONDES DEL ALCAZAR DE TOLEDO / ALICANTE AÑO 1962 / REFUNDIDA EN EL AÑO 2003".
Tocs actuals de campanes Repica automàticament
Truja Fusta VALVERDE
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a la Sala de les Campanes. Compta amb truja de fusta i electromall per al seu toc automàtic, ja que està fixa i tan sols repica.
Mecanismes de toc (03) electromall
Intervencions En 2003 va ser refosa la campana anterior, feta en 1962 per la casa Roses d'Atzeneta d'Albaida, resultant l'actual. Aquesta és obra de la casa Portilla de Gajano (Cantabria) i va ser instal·lada junt a les altres campanes per l'empresa VALVERDE de Murcia, quedant mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIA, Sandra (03-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 21-07-2014
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 05-03-2021
  Convertir a PDF