Santa Creu (4) - Parròquia de Santa Caterina - SENIJA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1206)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 83
Altura del bronze 70
Vora 8,5
Pes aproximat 331
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1992
Descripció Al terç hi ha una inscripció, situada entre cordons i amb l'advocació a la qual està dedicada: "# SANTA CREU #". Seguidament, la campana té una creu de calvari recreuada i als laterals del pedestal hi ha una imatge de la Immaculada Concepció i Sant Josep. A continuació hi ha una llarga oració: "PREGUEM / OH ALT I GLORIÓS DÉU I IL.LUMINA LES TENEBRES DEL MEU / COR I DONA´M FE RECTA, / ESPERANÇA CERTA I CARITAT PERFECTA, / SENTIT I CONEIXIMENT, SENYOR, / PER A QUE COMPLISCA EL TEU SANT I VERITABLE MANAMENT. / SANT FRANCESC D´ASSIS". Baix d'aquesta, altra inscripció indica el nom del poble i l'any de fosa: SENITJA 1992". També al mig està la marca de fàbrica i signatura autògrafa del fonedor: "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "A. Portilla" / "Abel Portilla / me Fecit / 92". Finalment, al mig peu, hi ha una sanefa amb motius vegetals, situada entre cordons.
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SANTA CREU #"
(2 cordons)
(garlanda amb motius vegetals i penjolls)
Mig (M) (00) (Immaculada Concepció) (creu de calvari recreuada) (Sant Josep )
(06) "PREGUEM / OH ALT I GLORIÓS DÉU I IL.LUMINA LES TENEBRES DEL MEU / COR I DONA´M FE RECTA, / ESPERANÇA CERTA I CARITAT PERFECTA, / SENTIT I CONEIXIMENT, SENYOR, / PER A QUE COMPLISCA EL TEU SANT I VERITABLE MANAMENT. / SANT FRANCESC D´ASSIS / SENITJA 1992"
(09) (marca de fàbrica) "hnos / Portilla / GAJANO / CANTABRIA" / "A. Portilla" / "Abel Portilla / me Fecit / 92"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(sanefa amb motius vegetals)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic. Toca les hores.
Truja Ferro Portilla
Estat actual Batall Portilla de fusta amb bola de ferro. L'estat de conservació de la campana és regular. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Portilla i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic (09) motor continu amb cadena
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Igualment cal canviar el motor de vol continu per un d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (20-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (26-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-09-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF