Maria Vicenta (3) - Parròquia de Sant Josep - LA POBLA DE FARNALS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12085)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 91
Altura del bronze 66
Vora 9
Pes aproximat 436
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2004
Descripció Compta la campana amb aquesta inscripció, que utilitza part de les inscripcions de l'anterior campana, afegint les dades referents a la nova: "MARIA VICENTA DEL BEATO VICENTE IZQUIERDO MARTI / SANT MIQUEL / PUEBLA DE FARNALS / 1941 / REFUNDIDA EN 2004 / POR LA FAMILIA / FONTESTAD - GIL". Junt aquesta trobem la marca del instal·lador: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA", ja que el seu fonedor és la casa Hnos Portilla de Gajano (Cantabria).
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda de triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "MARIA VICENTA DEL BEATO VICENTE IZQUIERDO MARTI / SANT MIQUEL / PUEBLA DE FARNALS / 1941 / REFUNDIDA EN 2004 / POR LA FAMILIA / FONTESTAD - GIL"
(09) (marca del instal·lador) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(2 cordons)
Peu (cordó)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes La campana volteja i repica automàticament, guardant aquests tocs poca relació amb els tradicionals.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro i en un estat regular. Està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall, sense reproduir els tocs tradicionals ni facilitar els manuals. Vist l'estat d'aquesta instal·lació seria recomanable inciar els treballs de restauració per ser netejada per dins i per fora, reposant la truja de fusta i tornant la campana a la torre per mecanitzar-la de nou amb motor d'impulsos, imitant els tocs tradicionals i permetent els manuals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu, electromall
Intervencions L'anterior campana, fosa per Manuel Roses Vidal en 1941, també es va trencar en l'any 2004. Aquesta va ser baixada del campanar per refondre-la i malgrat que la marca de la campana correspon a Manclús, la campana és dels Hnos Portilla de Gajano (Cantabria), sent Manclús en encarregat de desmontar l'antiga i pujar la refosa. Està especialment dedicada al que va ser rector de la parròquia i màrtir en 1936, encarregant-se de pagar-la la família Fontestad Gil.

La nova va ser instal·lada tal qual estava de l'anterior, quan deuria haver estat substituïda la truja de ferro per una de fusta, de perfil tradicional i mecanitzada amb motor d'impulsos. És més, possiblement la instal·lació actual es la causa del trencament de la vella campana.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (23-07-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 06-09-2014
13 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF