Maria (1) - Ermita de Sant Sebastià Màrtir - LA VILAVELLA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12097)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
FonedorROSES SOLER, VICENTE DOMINGO (VALÈNCIA)
Any fosa 1920ca
Descripció Al terç trobem en primer lloc el nom de la campana: "# MARIA #"; i seguidament l'any de fundició: "AÑO # 192".
Terç (T) (2 cordons)
"# MARIA # AÑO # 1920 #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cenefa de flors)
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Suposem que seria voltejada des del interior de l'ermita amb una corda unida al cigonyal.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat original Segurament comptaria amb una truja de fusta de perfil tradicional valencià i un cigonyal per voltejar-la.
Estat anterior Fins la restauració de la campana entre desembre de 2015 i gener de 2016 estava instal·lada a l'espadanya de l'ermita amb truja de ferro de Manclús i mecanitzada amb motor de vol continu. El cable de seguretat del batall passava per un forat d'un tir que té la campana al mig, afectant a la sonoritat del bronze.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació. Compta amb truja de fusta, de perfil tradicional local i cigonyal per voltejar-la.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Aquesta campana sembla obra de Vicente Domingo Roses, feta als anys 20 del segle XX. Aquest fonedor natural d'Atzeneta d'Albaida fa obrir a principis del segle XX una fundició en València, fent el mateix any que aquesta campana una altra destinada al temple parroquial, motiu pel qual podem atribuir-la, ja que presenta elements iconogràfics comuns. A la data de fosa li falta l'últim número, que indicava la data concreta. No obstant podria tractar-se de l'any 1920, quan el mateix fonedor va refondre una de les campanes de la Parròquia.

Sembla que durant la Guerra Civil va rebre algun impacte de bala, quedant un forat en un lateral. Va ser mecanitzada per la casa Manclús entorn a 1970, substituint la truja de fusta per altra de ferro i mecanitzant-la amb motor de vol continu. Entre desembre de 2015 i gener de 2016 ha estat restaurada, canviant la truja de ferro per altra de fusta. La campana va ser dotada de cigonyal per voltejar-la des de l'interior de l'ermita. Els treballs han estat patrocinats per l'Ajuntament i efectuats per ELECTRORECAMP S.L.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; NOTARI LLORENS, Jose María. (29-08-2014)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; NOTARI LLORENS, Jose María [Documentació de la campana restaurada] (05-01-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-01-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 21-04-2021
  Convertir a PDF