Campaneta d'eixida a missa (0) - Parròquia de Sant Miquel Arcàngel i Santa Maria Magdalena - MASSALAVÉS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12103)

Localització Capella del Cor de Jesús
Diàmetre 22
Altura del bronze 17
Vora 2´5
Pes aproximat 6
Any fosa 1715
Descripció Compta al terç amb aquesta inscripció: "#AVEMARIA#GRATIAPLENA#ANO1715", que correctament escrita seria: "AVE MARIA GRATIA PLENA ANNO 1715"; i es pot traduir com: "DÉU VOS SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA ANY 1715". Aquest és l'inici del Ave Maria, pregaria més popular a la Mare de Déu i basada en el passatge de l'Anunciació dels Evangelis. A més trobem l'any de fosa. Al mig, entre una porta aquestes lletres: " P / C", i que segurament corresponen a les inicials de "PORTA COELI", es a dir: "PORTA DEL CEL", sent aquesta una de les Letanies de la Mare de Déu.
Espatlla (H) (3 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"#AVEMARIA#GRATIAPLENA#ANO1715"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu trinitària amb pedestal)
(06) (Porta amb creu i estreles) "P / C"
(2 cordons)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Toca a l'eixida de les misses.
Truja Biga de ferro
Estat original Desconeixem l'estat original de la campana, encara que possiblement fora una campaneta de les senyals.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a l'interior del temple, junt al altar del Sagrat Cor de Jesús. Penja d'una anella de ferro i compta amb una corda unida al batall per tocar-la.
Mecanismes de toc Corda al batall
Intervencions La campana és d'autor anònim, fosa l'any 1715 per a l'antic temple parroquial. Posteriorment, va passar a ser la campaneta d'eixida a missa.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-08-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 08-09-2014
10 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF