Campana petita (1) - Parròquia de Sant Lliser d'Alós d'Isil - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12146)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 68
Pes aproximat 182
Any de fosa 1657
Descripció La campana més antiga és la petita, amb diàmetre de boca de 68 cm i un pes aproximat de 180 kg. Porta inscrita la data de 157. A les inscripcions o epigrafia, a més d'una creu en relleu hi consta SANCTA MARIA ORA PRO NOBIS amb les paraules separades amb flors de llis, i també SEGRISTA IOSEPH C. 1657.
Era una antiga campana del rellotge la maquinària del qual encara es conserva ubicada al campanar en molt bon estat. Dóna com a nota fonamental un Do diesi i el seu so és molt bo. Manté una disposició funcional bona i apta per a ser ventada. El jou, fet de fusta, amb capçal de llosa de pissarra i tirants de ferro també està en bon estat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier; ROIG, Francesca [Campanars i campanes al Pallars Sonora - Editorial Fonoll - Juneda] (2014)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 04-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 21-03-2018
  Convertir a PDF