Campana grossa (2) - Parròquia de Sant Esteve d'Estaís - ESPOT - CATALUNYA

(Referència 12181)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 67
Pes aproximat 174
Any fosa 1539
Descripció A la finestra de ponent hi ha una de les campanes més antigues i més bones de la vall. Té un diàmetre de 67 cm amb un pes aproximat de 175 kg. Va ser fosa l'any 1539 per fonedor anònim. L'any és amb números romans, intercalat d'anyells i flors de llis: (anyell) M (anyell) D (flor de llis) XXXVIIII (anyell). La inscripció, en lletra gòtica, diu: REGNAT (agnus) XPS (flor de llis) IMPERAT (agnus) XPS AB IBS (agnus) XPS (flor de llis) VINCIT.
També presenta baixos relleus: a la part alta una Mare de Déu, Sant Miquel matant un drac i una santa màrtir no identificada. A la part baixa a la cara exterior l'escena del Calvari amb Crist clavat a la creu i al peu la Mare de Déu i Sant Joan.
L'estat de la campana és bo, i i conserva segons sembla el batall original i també la cadena que l'acciona. La disposició funcional és manual, amb una nota fonamental de Si baix i un so excel·lent. El jou és de fusta i sembla ser el primitiu o molt antic, per la qual cosa està molt gastat.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d'Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 06-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2018)
  campaners@hotmail.com
  : 23-07-2018
  Convertir a PDF