Santíssim Crist de l'Empar (2) - Sant Miquel - VALL DE EBO - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 1219)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 80
Altura del bronze 65
Vora 8
Pes aproximat 296
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1963
Descripció La campana té una garlanda amb decoracions vegetals a l'espatlla. Seguidament, trobem aquesta inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada: "✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DEL AMPARO ✱". Seguidament, baix de l'anterior presenta altra amb dos noms, possiblement els donants o padrins: "✱ D. EMILIO LLODRA FRAU Y DOÑA DESAMPARADOS FRAU MOLL ✱". També al terç hi ha una garlanda amb motius vegetals i eucarístics. A continuació, hi ha al mig una creu radiant de calvari, un anagrama de Jesús, un Crist i la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA". Al mig peu té una garlanda i aquesta inscripció amb el nom del rector, el del poble i l'any de fosa: "✱ ✱ SIENDO CURA PARROCO D. TIBURCIO PEIRO TORMO ✱ VALL DE EBO AÑO 1963 ✱".
Espatlla (H) (garlanda amb decoracions vegetals)
Terç (T) (cordó)
"✱ ✱ SANTISIMO CRISTO DEL AMPARO ✱"
(cordó)
"✱ D. EMILIO LLODRA FRAU Y DOÑA DESAMPARADOS FRAU MOLL ✱"
(cordó)
(garlanda amb motius vegetals i eucarístics)
Mig (M) (00) (creu de calvari radiant)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA / ESPAÑA"
(06) (Crist)
(09) (anagrama de Jesús)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ SIENDO CURA PARROCO D. TIBURCIO PEIRO TORMO ✱ VALL DE EBO AÑO 1963 ✱"
(2 cordons)
(garlanda)
Peu (3 cordons)
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Roses
Estat anterior L'any 1994 la truja de ferro estava pintada i ben repretada. Batall modern amb el peçonet trencat i fils de seguretat (Nota de Francesc Xavier Martín).
Estat actual Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria Roses Atzeneta. Presenta dos electromalls trifàsics, un a cada costat, a més d'un martell manual amb cadena i corda que arriba fins als peus de la torre. També té un motor de vol continu i batall lligat. Aquest presenta un cable de seguretat entre dos peces soldades prop de la bola i dos anelles adherides a la batallera.
Mecanismes de toc (03) motor continu i electromall trifàsic, (09) electromall trifàsic i martell manual.
Intervencions Possiblement entorn de l'any 1982 es va mecanitzar perquè presenta uns mecanismes semblants als de la campana xicoteta, fosa en eixe any. La foneria de Salvador Manclús la va dotar amb motor de vol continu i els electromalls que presenta.
Propostes Cal restaurar la campana. Per fer-ho és necessari baixar-la de la torre i netejar-la per dins i per fora. La truja actual de ferro s'ha de substituir per altra nova de perfil tradicional local o semblant al d'altres localitats pròximes. Igualment cal canviar el motor de vol continu per altre d'impuls i retirar tots els electromalls trifàsics. En el seu lloc cal instal·lar un únic electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (01-08-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (21-08-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 22-08-2020
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF