Campana grossa (2) - Parròquia de Sant Esteve de Gavàs - LA GUINGUETA D'ÀNEU (CATALUNYA)

(Referència 12191)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 86
Pes aproximat 368
FonedorDEL CAMPO ALBARADO, PABLO (AMBEL)
Any fosa 1900
Descripció L'altra campana té un diàmetre de 86 cm i un pes aproximat de 370 kg. L'epigrafia ens revela el fonedor, l'any i l'ecònom de la parròquia en aquell moment: PABLO DEL CAMPO ME HIZO EL AÑO 1900 SIENDO ECONOMO D. FRANCIS GRAU i també el nom o invocació de la campana: SANTA MARIA E ESTEFANUS ORA PRO NOBIS / LAUDO DEUM VERO / DEFUNTIS PLORO / PESTEM FUGO / FEST. DECORO.
Pel fet d'estar trencada no està en disposició funcional tot i tenir batall en bon estat. Precisament se'n va desprendre un fragment triangular a la zona del llavi, on percudeix el batall, segurament a causa d'una fundició defectuosa.Per això no dóna so ni nota.
Preguntat al veí Esteve Sanquirgo sobre el possible any de l'accident, ens va dir que ell que havia nascut el 1923 sempre l'havia vist trencada, de la qual cosa es dedueix que es va trencar als primers anys del seu funcionament.
La campana té jou de fusta contrapesat amb pedra i tot i que està en bon estat està clavat per no ser brandat. Aquesta és l'única campana de la vall de la qual coneixem el contracte de la seua fabricació, per tant sabem que per a fondre-la es va fer servir de metall una campana antiga suposadament malmesa de la mateixa mida ja existent en el campanar i que es va fer en un temps de 15 dies.
Valoració Campana interessant. Cal documentar-la en cas de trencament abans de la seva refosa.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-10-2022
  Convertir a PDF