Campana grossa (3) - Parròquia de la Immaculada d'Isil també dedicada a Sant Joan Baptista - ALT ÀNEU - CATALUNYA

(Referència 12199)
Localització Sala de campanes
Diàmetre 115
Pes aproximat 881
FonedorBALLESTEROS, PAULINO
Any fosa 1890ca
Descripció La campana més grossa té un diàmetre de 115 cm amb un pes aproximat de 880 kg. És feta per Ballesteros i no porta data. Hem de suposar que va ser fosa a finals del segle XIX, com les altres que hi ha a la vall del mateix fonedor. De fet la primera síl·laba del nom del fonedor està despresa segurament per problemes en la fundició. Porta el nom de Santa Bàrbara i també la inscripció SAN JUAN BAUTISTA Y PURISIMA CONCEPCION. A la banda de darrera a més hi ha una creu. Està en disposició manual i té martell d'hores.
La campana sembla haver sortit defectuosa de la fundició, per la qual cosa és difícil copsar la nota fonamental, encara que sembla un Re diesi barrejat amb harmònics de Sol i Fa diesi. El so és regular, com si estigués afònica. Té el jou de fusta contrapesat amb pissarra i tirants de ferro i està en bon estat.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • DALMAU, Delfí; ORRIOLS, Xavier [Per l'escala secreta. Campanars i campanes a les valls d'Àneu - Esterri d'Àneu] (2001)
Editor LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-11-2014
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 18-01-2020
  Convertir a PDF