Sant Josep (3) - Parròquia de la Mare de Déu de Sales - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12228)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 66
Altura del bronze 56
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 166
FonedorGARCÍA, CRISTOBAL
Any fosa 1803
Descripció Al terç trobem aquesta inscripció en llatí: "+ # SANCTE JOSEF ORA PRO NOBIS # ANNO 1803 #". Aquesta correctament escrita seria: "SANCTE IOSEPH ORA PRO NOBIS ANNO 1803". La seua traducció al valencià seria: "SANT JOSEP PREGA PER NOSALTRES ANY 1803". Aquesta té origen en les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més de l'Església, en la que es sol·licita la intercessió d'aquells reconeguts com a models de conducta cristiana. A més és molt habitual entre la religiositat popular. Al mig la imatge de Sant Josep compta amb un peu amb la següent inscripció: "S. IOSEPH ORA PRO NOBIS". El seu significat i sentit és igual que el de la inscripció del terç.
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
"+ # SANCTE JOSEF ORA PRO NOBIS # ANNO 1803 #"
(2 cordons)
Mig (M) (2 cordons)
(00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge de Sant Josep) "S. IOSEPH ORA PRO NOBIS"
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (cordó)
(cenefa vegetal)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement amb corda i ballesta. Per repicar-la comptaria amb una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar, evitant pujar cada volta al campanar.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Comptava amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Tindria a més elements per al seu toc manual, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de campanar.
Estat anterior Des de la mecanització efectuada per la casa Roses comptava amb un martell exterior, instal·lat a les 09 i que s'ha retirat pel seu trencament. D'aquest queden marques al mur.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb batallera postissa, atornillada i amb el batall reforçat per un cable de seguretat. La truja està oxidada per la continuada exposició als agents atmosfèrics. La instal·lació actual no té vinculació amb la tradicional ni imita l'estil tradicional de tocar, per tant seria recomanable restaurar la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, canviant la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per un d'impulsos, que permeta tocar manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, electromall
Intervencions En l'any 1803 es va fondre un nou conjunt de campanes amb destí al campanar del en eixe moment Convent de la Mare de Déu del Sales de Sueca. Aquesta és la tercera del conjunt, dedicada a Sant Josep, possiblement per ser l'onomàstica del Guardià del Convent. La campana va ser fosa prop del seu destí i tot i no estar signada es pot atribuir al campaner García, possiblement Cristóbal García. Després de fosa es va beneir i pujar al campanar.

La casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la batallera original per una postissa en 1958, així com el batall per altre nou. La mateixa casa es va encarregar en 1963 de la mecanització de la campana, canviant la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell trifàsic per tocar-la automàticament. En la primera dècada del segle XXI s'ha canviat el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-11-2014)
  • GRUPO DE PATRIMONIO HISTORICO - POLICIA NACIONAL ADSCRITA A LA COMUNITAT VALENCIANA (04-10-2023)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 11-10-2023
31 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 88 Visitants: 88 Usuaris: 0