Mare de Déu de Sales (4) - Parròquia de la Mare de Déu de Sales - SUECA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12229)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 64
Vora 8
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorFERRER (VALÈNCIA)
Any fosa 1890
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció en llatí al terç: "# SANCTA MARIA DE SALES CONSOLATRIX AFFLICTORUM ORA PRO NOBIS ET LIBERANOS A PESTE FAME ET BELLO AMEN". La seua traducció al valencià seria: "SANTA MARIA DE SALES CONSOLADORA DELS AFLIGITS PREGA PER NOSALTRES I LLIUREU-NOS DE LA PESTA LA FAM I LA GUERRA AMEN". Es tracta d'una invocació a la patrona de Sueca composada a partir de la combinació de les Lletanies dels Sants i la Mare de Déu, ja que en les dos està present el nom del sant i la resposta "pregueu per nosaltres". La segona pertany pròpiament a la dels Sants, adaptada en aquest cas per dirigir-la a la Mare de Déu. Al mig reafirma de nou l'advocació de la campana: "MARIA". Per últim trobem de nou aquesta inscripció: "PARA LA IGLESIA / DEL COMVENTO / DE SUECA / AÑO 1803 / REFUNDIDA 1890". En ella indica el lloc del destí, la data fosa de l'anterior campana i la de refosa de l'actual. Cal recordar que l'actual Parròquia de la Mare de Déu de Sales va ser església conventual dels Franciscans.
Anses Anses amb decoracions antropomorfes.
Espatlla (H) (cordó gruix)
(3 cordons)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
"# SANCTA MARIA DE SALES CONSOLATRIX AFFLICTORUM ORA PRO NOBIS ET LIBERANOS A PESTE FAME ET BELLO AMEN"
(2 cordons)
(garlanda vegetal i d'àngels)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i àngels)
(03) "MARIA"
(06) "PARA LA IGLESIA / DEL COMVENTO / DE SUECA / AÑO 1803 / REFUNDIDA 1890"
Mig peu (MP) (3 cordons)
(3 cordons)
Peu (cordó)
(cenefa floral)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes, possiblement amb corda i ballesta. Per repicar-la comptaria amb una corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar, evitant pujar cada volta al campanar.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat original Comptava amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià. Tindria a més elements per al seu toc manual, com una ballesta i una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus de campanar.
Estat anterior Des de la mecanització efectuada per la casa Roses comptava amb un martell exterior, instal·lat a les 09 i que s'ha retirat pel seu trencament. D'aquest queden marques al mur.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Compta amb batallera postissa, atornillada i amb el batall reforçat per un cable de seguretat. La truja està oxidada per la continuada exposició als agents atmosfèrics. La instal·lació actual no té vinculació amb la tradicional ni imita l'estil tradicional de tocar, per tant seria recomanable restaurar la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, canviant la truja actual per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per un d'impulsos, que permeta tocar manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor vol continu i electromall
Intervencions Com indiquen les inscripcions la primitiva campana es va fondre en 1803, segurament obra del campaner de la Ciutat de València Cristòfol Garcia, a qui es pot atribuir el conjunt. Aquesta es va badar entorn a 1890 quan va ser baixada per refondre. La nova campana tampoc està signada, no obstant en la seua factura i iconografia és igual a la Mitjana d'Albal, obra de Ferrer de València.

La casa Roses d'Atzeneta d'Albaida va canviar la batallera original per una postissa en 1958, així com el batall per altre nou. La mateixa casa es va encarregar en 1963 de la mecanització de la campana, canviant la truja de fusta original per altra de ferro i instal·lant un motor de vol continu i martell trifàsic per tocar-la automàticament. En la primera dècada del segle XXI s'ha canviat el martell per un electromall.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (21-11-2014)
 • GRUPO DE PATRIMONIO HISTORICO - POLICIA NACIONAL ADSCRITA A LA COMUNITAT VALENCIANA (04-10-2023)
Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
Actualització 10-10-2023
26 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-12-2023
  Convertir a PDF

  Connectats: 30 Visitants: 30 Usuaris: 0