Immaculada Concepció (1) - Parròquia de Sant Francesc de Borja de Carrotja - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1228)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 42
Altura del bronze 34
Vora 4
Pes aproximat 43
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1953
Descripció La campana és una peça fosa en sèrie, procediment relativament habitual a la foneria Manclús. Açò implica que es va fondre prèviament a la seua adquisició. Presenta elements genèrics (creu, marca de fàbrica i un Cor de Jesús), mentre que les inscripcions són incises, afegides per tant quan ja estava fosa incidint a la superfície del bronze. Aquestes indiquen l'advocació a la qual està dedicada, el nom del lloc, la data de benedicció o inauguració i els donants: "INMACULADA CONCEPCION / CARROJA / AÑO MARIANO / 8 DICIEMBRE 1953 / A EXPENSAS DE LA FAMILIA / DOMENECH - CAMPS Y DE / Dª JULIA CANPS". La marca de fàbrica és la de la foneria Manclús i diu així: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(03) (Sagrat Cor de Jesús)
(06) "INMACULADA CONCEPCION / CARROJA / AÑO MARIANO / 8 DICIEMBRE 1953 / A EXPENSAS DE LA FAMILIA / DOMENECH - CAMPS Y DE / Dª JULIA CANPS"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una corda i posteriorment un cable unit al batall. Volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Conserva els usos tradicionals.
Truja Fusta Barberí
Estat anterior Tenia una truja de fusta, fabricada segurament al mateix temps que la campana i una corda al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està situada a una de les finestres de la sala de les campanes. Té una truja de fusta Barberí i està dotada amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. A més, presenta un cable al batall per a repicar-la des dels peus del campanar.
Mecanismes de toc Cable al batall per tocar des de baix del campanar
Intervencions Entorn de l'any 1994 la foneria Manclús va canviar la truja de fusta original per altra nova, del mateix material, fabricada per la casa Barberí de Girona.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (13-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (21-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-06-2020
11 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF