Mare de Déu de l'Assumpció (4) - Parròquia de l'Assumpció de Patró - VALL DE GALLINERA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1233)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 79
Altura del bronze 63
Vora 8
Pes aproximat 285
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té diversos cordons al terç i aquesta inscripció amb l'advocació a la qual està dedicada: "NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION". Seguidament està el nom del poble i l'any de fosa: "PATRO 1940". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Al mig té una creu llatina radiant i la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(2 cordons)
(06) "NUESTRA SEÑORA DE LA ASUNCION"
(cordó)
(06) "PATRO 1940"
(cordó)
Mig (M) (00) (creu llatina radiant)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per als tocs de missa i difunts. Volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic automàtic. Toca les hores. Volteig manual a les principals festivitats.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta, possiblement aprofitada d'una campana més antiga i de perfil tradicional local.
Estat anterior L'any 1994 tenia un batall antic amb peçonet. Tenia una corda al batall per a repicar-la des dels peus de la torre.
Estat actual L'estat de conservació és regular. Està situada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro Manclús nova i roda per electrificar. Té batall antic, lligat i reforçat amb cable de seguretat. Conserva el ganxo i part de la corda per a repicar-la.
Mecanismes de toc Corda al batall per tocar de baix, (09) electromall monofàsic
Intervencions La truja de fusta fou substituïda en 1991 en contra de la voluntat del rector i del poble, qui finalment van tragar (nota de F. Xavier Martín). Els treballs es va fer la foneria de Salvador Manclús.
Propostes Vist l'estat en què es troba, proposem la restauració del conjunt. Cal baixar-la del campanar per netejar-la per dins i per fora i la truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional local. Es podrien recuperar els fragments que es guarden a l'interior del temple parroquial. Es podria mecanitzar amb motor d'impuls però es recomana conservar el volteig manual als dies assenyalats.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier [Primera presa de dades] (13-07-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (21-06-2020)
 • CAMPANERS DEL COMTAT (21-06-2020)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 27-06-2020
9 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-06-2021
  Convertir a PDF