Sant Josep (2) - Parròquia de la Santíssima Trinitat - TAVERNES BLANQUES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12335)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 62
Altura del bronze 50
Vora 7
Pes aproximat 138
FonedorBARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)
Any fosa 1995
Descripció La campana compta amb part de les inscripcions de l'anterior campana. Al mig trobem amb l'advocació a la que es dedica, el nom del poble i l'any de fosa: "San JOSE / TAVERNES BLANQUES 1942". Aquestes inscripcions són incises, tal i com estaven en la campana refosa. Seguidament està la marca de fàbrica de Manuel Roses Vidal, autor de l'anterior campana: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS". Finalment al mig peu trobem la data de refosa: "REFUNDIDA 1995".
Espatlla (H) (cordó)
(cordó)
(garlanda vegetal)
Terç (T) (2 cordons)
(2cordons)
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (escut del Sagrat Cor de Jesús)
(06) "San JOSE / TAVERNES BLANQUES 1942"
(09) (marca de fàbrica de l'anterior campana) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS"
(6 cordons)
(cenefa de querubins)
Mig peu (MP) (4 cordons)
(06) "REFUNDIDA 1995"
(cordó)
(garlanda vegetal)

Peu (4 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro. Aquesta està pintada de verd i oxidada per la continua exposició de la mateixa als agents atmosfèrics. Compta amb motor de vol continu i electromall, a més el batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat. Vist l'estat en que es troba i que la instal·lació no imita l'estat tradicional seria recomanable la restauració de la campana. Es deuria baixar del campanar per netejar per dins i fora i canviar la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià. El motor actual es deuria renovar per un altre d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imite els tocs tradicionals.
Mecanismes de toc (09) motor de vol continu i electromall
Intervencions Ens trobem davant d'una campana refosa d'una anterior. Aquesta va ser fosa en l'any 1942 per la foneria de Manuel Roses Vidal del Grau de València i es trencà en 1995. Va ser refosa, realitzant una rèplica idèntica de l'anterior bronze, incloent tots els detalls epigràfics i iconogràfics. Fins i tot es va copiar la marca de fàbrica i les inscripcions incises. Tot i que no està signada, sembla obra de la foneria de Barberí de Riudellots de la Selva (Girona), que té realitzades altres refoses similars a aquesta. La nova campana es va instal·lar amb els mecanismes de l'anterior, tot i que aquesta instal·lació causà el trencament del bronze.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan (04-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF