Ferran i Salvador (1) - Parròquia de la Mare de Déu Miraculosa - SUECA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12339)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 55
Altura del bronze 47
Vora 5
Pes aproximat 96
FonedorROSES ATZENETA
Any fosa 1957
Descripció La campana compta al terç amb la següent inscripció, repartida entre dos cordons: "# DOÑA ENCARNACION MARTINEZ GRANELL EN SUFRAGIO / # SUS DIFUNTOS HIJOS FERNANDO Y SALVADOR GUARDIOLA MARTINEZ". En ella trobem en primer lloc el nom de la donant i seguidament la dedicació de la campana als fills difunts de la donant. En el mig està la marca de fàbrica: "ROSES / ADZANETA / VALENCIA". Finalment al mig peu està el nom del poble i la data de benedicció: "# # # SUECA NOVIEMBRE AÑO 1957 # #". El fet d'indicar el nom del poble no és casual, ja que es deu al fet que en la Guerra Civil es tiraren centenars de campanes de les torres originàries sense cap control ni inventari. Com que la major part no es van poder recuperar per no indicar-ho les inscripcions, les campanes noves foses a partir de 1939 van incloure constantment el nom del poble.
Espatlla (H) (cordó)
(02) (04) (08) (10) (decoració vegetal)
Terç (T) (cordó)
"# DOÑA ENCARNACION MARTINEZ GRANELL EN SUFRAGIO"
(cordó)
"# SUS DIFUNTOS HIJOS FERNANDO Y SALVADOR GUARDIOLA MARTINEZ"
(cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES / ADZANETA / VALENCIA"
(06) (imatge de Sant Ferran)
(09) (pensament)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # # SUECA NOVIEMBRE AÑO 1957 # #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Roses
Estat actual Es troba en un regular estat de conservació, instal·lada en una estructura metàl·lica al interior del campanar. Compta amb truja de ferro de la casa Roses i està mecanitzada amb motor de vol continu. La instal·lació actual no reprodueix la tradicional ni facilita els tocs manuals, per tant seria recomanable procedir a la restauració de la campana. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora i canviar la truja actual per altra de fusta. Finalment es deuria mecanitzar amb un motor d'impulsos que permeta tocar-la manualment i imite l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Va ser fosa en l'any 1957 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida, dirigits per Germán Roses, per encàrrec de Encarnación Martínez Granell. La donant la va dedicar als seus fills difunts, sent beneïda i pujada al campanar. Desconeixem si es mecanitzà eixe any o posteriorment.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (06-11-2014)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 20-02-2015
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 05-06-2020
  Convertir a PDF