Jesús (2) - Parròquia de Sant Vicent Ferrer de Perleta-Maitino - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12360)

Localització Espadanya Dreta
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
Any fosa 1749
Descripció La campana compta amb aquesta inscripció al terç: "(cenefa de triangles)JESVS AÑO 1749". En ella indica el seu nom i l'any en que va ser fossa. En la paraula "Jesus" la u es una v.
Terç (T) (cordó)
"(cenefa de triangles)JESVS AÑO 1749"
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que es voltejava amb cigonyal.
Tocs actuals de campanes Volteja manualment des del interior de l'ermita amb una corda unida al cigonyal.
Truja Fusta Valverde.
Estat original La campana estaria ubicada en l'espadanya anterior a la construcció de les actuals, amb truja de fusta i possiblement un cigonyal per voltejar-la.
Estat actual Es troba en un bon estat de conservació, ubicada a l'espadanya dreta de la façana principal de l'ermita. Compta amb truja de fusta, de perfil tradicional valencià i cigonyal per voltejar-la.
Mecanismes de toc (03) cigonyal
Intervencions Ens trobem amb una campana de reduïdes dimensions, fosa per un campaner anònim en 1749 amb destí a l'ermita de Sant Vicent de Perleta, alçada uns anys abans. En 2004 Valverde la va restaurar, canviant la truja i instal·lant l'actual cigonyal, quedant ubicada en l'espadanya dreta.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l'Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (03-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-03-2015
4 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2022
  Convertir a PDF