Sant Enric i Santa Sílvia (2) - Parròquia de Sant Martí de Porres de l'Oliveral - VALÈNCIA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12378)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 58
Vora 6
Pes aproximat 152
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 1997
Descripció En primer lloc trobem al terç els noms de la campana: "# SAN ENRIQUE Y SANTA SILVIA #". El motiu d'aquestes advocacions possiblement es deu a que siguen els noms dels donants. Al mig està aquesta inscripció, referent a la familia que va donar la campana: "FAMILIA VELARTE - NAVARRO". També al mig compta amb la marca de Manclús, instal·lador del bronze: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA". Finalment al mig peu indica el lloc per al que va ser fosa i la data: "# OLIVERAL 1997 #".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# SAN ENRIQUE Y SANTA SILVIA #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Crist Varó de Dolors)
(06) (Custòdia) "FAMILIA VELARTE - NAVARRO"
(09) (marca de Manclús) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 37 / VALENCIA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# OLIVERAL 1997 #"
(2 cordons)
Truja Repica i volteja automàticament.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada amb truja de ferro en una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor de vol contiu i electromall, a més compta amb batall ben lligat i reforçat amb cable de seguretat. La instal·lació actual no té vinculació amb l'estat tradicional de la campana ni facilita el seu toc manual, per tant seria recomanable iniciar la seua restauració. Aquesta deuria ser baixada del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de perfil tradicional valencià. Finalment el motor de vol continu es deuria canviar per altre d'impulsos.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 1997 junt a un altra amb destí al campanar de la Parròquia de Sant Martí de Porres, acabat de construir. Com indiquen les inscripcions, va ser sufragada per la familia Velarte Navarro. Es obra de la foneria dels Hermanos Portilla de Gajano, no de Manclús, com indica la marca de fàbrica (la foneria de Manclús ja no fabricava campanes en eixe any). L'empresa succesora de la foneria, Industrias Manclús es va encarregar de fer la truja i instal·lar la campana a la torre, mecanitzant-la amb electromall monofàsic i motor de vol continu.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (08-03-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-06-2015
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF