Rosa Aurelia (2) - Parròquia de Sant Pasqual Bailón de Fleix - LA VALL DE LAGUAR (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1238)

Localització Sala de campanes
Diàmetre 64
Altura del bronze 55
Vora 8
Pes aproximat 152
FonedorROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té diversos cordons al terç. Al mig disposa d'una creu llatina i aquesta inscripció amb els noms de la campana i el dels padrins: "ROSA AURELIA / Padrino A. MOLL / Madrina: R. AURELIA PUCHOL". Baix està el del poble i l'any de fosa: "FLEIX 1940". El fet que figure aquesta dada està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació. Per altra banda, estan incises, per tant les afegiren quan la campana estava ja fosa. Finalment té al mig peu la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA".
Terç (T) (cordó)
(2 cordons)
(cordó)
Mig (M) (00) (creu llatina)
(06) "ROSA AURELIA / Padrino A. MOLL / Madrina: R. AURELIA PUCHOL" (Tot incís)
(6 cordons)
(06) "FLEIX 1940" (incís)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (06) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / MANUEL ROSES VIDAL / HIJO DE M. ROSES SANTOS / VALENCIA"
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta 2001 Técnica y Artesanía
Estat anterior L'any 1994 estava instal·lada amb truja de ferro de la foneria Manclús, pintada i repretada, amb politja, li faltava pes. El batall era antic, amb peçonet i soquet. Tenia una cadena al batall.
Estat actual La campana està en bon estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc Toc manual. Corda al batall per tocar des de baix
Intervencions Durant la dècada dels anys 60 o 70 la foneria de Salvador Manclús va canviar la truja per altra nova de ferro amb una roda per a electrificar-la però sense instal·lar cap mecanisme. Va ser restaurada per 2001 Técnica y Artesanía al mateix temps que la resta de campanes del municipi. La baixaren de la torre i als tallers de restauració la netejaren per dins i per fora i canviaren la truja de ferro per altra nova de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar instal·lada a la sala de les campanes i mecanitzada amb motor d'impuls i electormall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTÍN NOGUERA, Francesc Xavier (05-07-1994)
 • Campaners de Sagra (06-09-2008)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica de la campana i actualització de la fitxa] (21-02-2021)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-02-2021
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF