Jesús, Maria i Josep (1) - Ermita de Santa Bàrbera de Les Salades - ELX - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12456)

Localització Espadanya
Diàmetre 50
Pes aproximat 72
FonedorCARBONELL, VICENTE (CARTAGENA)
Any fosa 1796
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "+ JESVS MARIA + IOSEPH A NO 1 7 9 6". Aquesta correctament escrita seria: "+ IESUS MARIA + IOSEPH ANNO 1796". La seua traducció al valencià es: "JESUS MARIA JOSEP ANY 1796". Aquesta és una simple invocació a la Sagrada Familia, que va ser molt popular des del segle XVIII, sent molt comú la seua presència entre les campanes fins els nostres dies. A més indica l'any en que va ser fosa. Al mig peu i dins d'un Cor de Jesús trobem la marca del fonedor: "VICENTE / Carvonell / Ft". Aquesta es pot interpretar com a "Feta per Vicente Carbonell" o "Vicente Carbonell em va fer"
Terç (T) (2 cordons)
"+ JESVS MARIA + IOSEPH A NO I 7 9 6"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (imatge de Santa Bàrbera)
(06) (imatge de la Mare de Déu del Rosari)
(09) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(00) "VICENTE / Carvonell / Ft"
Peu (cordó)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Es tocava al mig vol per a les festes.
Tocs actuals de campanes Conserva les funcions tradicionals.
Truja Fusta Original.
Estat actual La campana es troba ubicada a l'espadanya que hi ha damunt de la façana principal del temple. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional local, així com una ballesta amb cadena per tocar-la manualment. Conserva la instal·lació original, que deu ser preservada en cas de restauració.
Mecanismes de toc (09) ballesta
Intervencions Va ser fosa en l'any 1796 per Vicente Carbonell amb destí a l'ermita de Santa Bàrbera de la partida de Les Salades, al camp d'Elx. El mateix fonedor ja havia fet l'any 1760 una campana per a la Basílica de Santa Maria de la mateixa ciutat. Després de fosa seria beneïda i pujada a l'espadanya.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes El diàmetre és aproximat.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (03-01-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-08-2017
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 21-10-2020
  Convertir a PDF