Santa Anna (1) - Parròquia de Santa Anna - MONTIXELVO (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12466)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 40
Vora 4
Pes aproximat 72
FonedorROSES, HIJOS DE L. (ALBAIDA)
Any fosa 1909
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç en espanyol: "SANT ANA 1909". Aquesta correctament escrita seria: "SANTA ANA 1909". En ella indica la inscripció a la que està dedicada, Santa Anna, la titular del temple parroquial. A més indica la data de fosa.
Terç (T) (4 cordons)
(cenefa de triangles decorats) "SANT ANA 1909"
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (cenefa de cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que sols es voltejava manualment des de la mateixa Sala de les Campanes.
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Nova.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional valencià, instal·lada en la mateixa finestra que ocupa actualment.
Estat actual La campana es troba en un regular estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús. Està mecanitzada amb motor de vol continu i compta amb batall lligat. L'estat actual de la campana no afavoreix la correcta conservació de la peça ni té cap vinculació amb la tradició local. Per tant, es deuria promoure la restauració de la mateixa, baixant-la del campanar per netejar-la per dins i fora. La truja actual es deu canviar per altra de fusta de perfil valencià i finalment el mecanisme de toc renovar per un motor d'impulsos, que permeta tocar manualment la campana i imiten l'estil tradicional de tocar.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Va ser fosa en l'any 1909, com indiquen les inscripcions. La campana no està signada, no obstant es pot atribuir a la foneria de Hijos de L. Roses, instal·lada en Albaida, La creu, els triangles decorats i la tipologia de lletra són comuns en les campanes fetes per aquesta foneria. Després de fosa va ser beneïda i pujada al campanar. Durant la dècada dels anys 80 es va canviar la truja de fusta original per altra de ferro, instal·lant a més un motor de vol continu per voltejar-la automàticament. D'aquests treballs es va encarregar Salvador Manclús del Grau de València.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interesant, en cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; CLIMENT ORTS, Josep Miquel; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (06-02-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 04-05-2015
8 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2023)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 29-03-2023
  Convertir a PDF