Mare de Déu del Lluch (2) - Parròquia de Sant Joan Baptista - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12507)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 56
Altura del bronze 49
Vora 5
Pes aproximat 102
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2014
Descripció En primer lloc, al terç trobem la següent inscripció, que indica l'advocació a la que està dedicada la campana: "# VIRGEN DEL LLUCH #". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla / me Fecit / nº10". La part en majúscula forma part del logotip de l'empresa fonedora, mentre que la minúscula és la signatura de l'autor de la campana. Per últim trobem al mig peu la següent inscripció: "# FUNDIDA EN EL 2014 AÑO DE LA NUEVA EVANGELIZACIÓN # ALZIRA #". En ella indica que la campana va ser fosa en l'any 2014. A més indica el nom del municipi per al que va ser fosa i compta amb una inscripció al·lusiva a l'Any de la Nova Evangelització.
Espatlla (H) (cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# VIRGEN DEL LLUCH #"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb els tres claus de la Crucifixió i dos flors)
(03) (Monograma de la Mare de Déu)
(06) (Imatge de la Mare de Déu del Lluch)
(09) (flor) / (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla / me Fecit / nº10" (peixet)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "# FUNDIDA EN EL 2014 AÑO DE LA NUEVA EVANGELIZACIÓN # ALZIRA #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions El conjunt de campanes de la Parròquia de Sant Joan d'Alzira va ser restaurat l'any 2014, moment que es va aprofitar per fondre una campana nova, d'un pes situat entre la Maria i la dedicada a Sant Joan de Ribera. La nova campana es va dedicar a la Mare de Déu del Lluch, la patrona del municipi. Es va dotar de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar instal·lada a la finestra de la campana anterior i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs d'instal·lació de la nova campana estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L i es finançaren amb subvenció de la Diputació de València i fons de la parròquia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-02-2016
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF