Sant Joan de Ribera (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12508)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 71
Altura del bronze 60
Vora 7
Pes aproximat 207
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2014
Descripció En primer lloc, al terç trobem la següent inscripció, que indica l'advocació a la que està dedicada la campana: "# SAN JUAN DE RIBERA #". Seguidament al mig està la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla / me Fecit / nº11". La part en majúscula forma part del logotip de l'empresa fonedora, mentre que la minúscula és la signatura de l'autor de la campana. Per últim trobem al mig peu la següent inscripció: "# CAMPANA FUNDIDA EN EL AÑO 1955 Y REFUNDIDA EN EL 2014 AÑO DE LA NUEVA EVANGELIZACIÓN # ALZIRA #". En ella indica que la campana va ser fosa per primera vegada l'any 1955 i refosa en 2014 per estar trencada. A més indica el nom del municipi per al que va ser fosa i compta amb una inscripció al·lusiva a l'Any de la Nova Evangelització.
Espatlla (H) (cordó)
(2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(06) "# SAN JUAN DE RIBERA #"
(2 cordons)
(garlanda amb triangles decorats)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(03) (Al·legoria de Sant Joan Baptista)
(06) (Bust de Sant Joan de Ribera)
(09) (Custòdia) / (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA / # Abel Portilla / me Fecit / nº11" / (flor)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# CAMPANA FUNDIDA EN EL AÑO 1955 Y REFUNDIDA EN EL 2014 AÑO DE LA NUEVA EVANGELIZACIÓN # ALZIRA #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S.L.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions La campana més xicoteta de les foses l'any 1955, dedicada a Sant Joan de Ribera, es va badar entorn a l'any 2014. En eixe any es va baixar de la torre, juntament amb la resta de campanes, per ser refosa als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). La nova campana va ser dotada de truja de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va quedar instal·lada a la finestra de la campana anterior i es mecanitzà amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs d'instal·lació de la nova campana estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L i es finançaren amb subvenció de la Diputació de València i fons de la parròquia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (26-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 15-02-2016
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF