Sants Bernat, Maria i Gràcia (3) - Parròquia de Sant Joan Baptista - ALZIRA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12509)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 93
Altura del bronze 76
Vora 8
Pes real 484
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1955
Descripció En primer lloc trobem al terç el nom de la campana, dedicada als patrons d'Alzira: "SANTOS BERNARDO, MARIA Y GRACIA". Seguidament, al mig, està la següent inscripció: "FUERON BENDECIDAS Y COLOCADAS / EN ALZIRA EL DIA 9 DE OCTUBRE DE 1955. / SIENDO CURA PÁRROCO EL Rvdo D. / FRANCISCO ALBIOL BAÑÓN". Aquesta commemora l'acte solemne de la benedicció del nou conjunt de campanes, indicant a més el rector que estava al front de la parròquia en eixe moment. Per últim trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (4 cordons)
(06) "SANTOS BERNARDO, MARIA Y GRACIA"
(cordó)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Custòdia amb àngels orants)
(06) "FUERON BENDECIDAS Y COLOCADAS / EN ALZIRA EL DIA 9 DE OCTUBRE DE 1955. / SIENDO CURA PÁRROCO EL Rvdo D. / FRANCISCO ALBIOL BAÑÓN" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
(09) (Monograma de Maria)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat anterior Fins la restauració de l'any 2014 estava en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes amb truja de ferro de Manclús. Estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada amb truja de fusta a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Finalment compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Intervencions L'any 1955, acabades les obres de la nova Església Parroquial, es va fondre un conjunt de tres campanes a la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Com indiquen les inscripcions, les campanes varen ser beneïdes el dia 9 d'octubre del mateix any i pujades al campanar. El treball de fosa i instal·lació va ser encarregat pel rector, Mn. Francisco Albiol. Per afrontar el pagament de les campanes van haver certes dificultats, ja que eixe any les gelades causaren greus pèrdues als camps i als llauradors.

En 2014 va ser baixada de la torre per ser restaurada. El bronze es va netejar per dins i per fora, eliminant la capa de brutícia que afectava la sonoritat. La truja de ferro es va canviar per altra de fusta, de perfil tradicional valencià. A més es renovaren els mecanismes de toc automàtic per un motor d'impulsos i electromall monofàsic. Els treballs estigueren a càrrec d'Electrorecamp S.L i es finançaren amb subvenció de la Diputació de València i fons de la parròquia.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • ALEPUZ CHELET, Joan; RUIZ i ENGRA, Toni; SARRIÓ ANDRÉS, Pau [Documentació de la campana] (26-05-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 16-02-2016
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-09-2021
  Convertir a PDF