Sant Josep i Sant Antoni Abat (3) - Santa Bàrbera - TARBENA - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12664)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 68
Altura del bronze 58
Vora 6
Pes aproximat 182
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2015
Descripció La campan té en primer lloc aquesta inscripció al terç: "# E. S. LUISA GUARDIOLA #". Les inicials "E" i "S" corresponen amb les inicials de "Estación de Servicio". La inscripció indica qui va pagar la fosa de l'anterior campana, datada de l'any 1996 i pagada per Estación de Servicio Luisa Guardiola de Callosa d'En Sarrià. També al terç trobem aquesta altra inscripció: "# TARBENA AGD MMXV". Al mig està la data de l'antiga campana: "1996". Seguidament trobem aquesta inscripció: "S. IOSEPH DEI GENITRICIS SPONSE PROTECTOR SANTAE ECCLESIAE / S. ANTONI MAGNE MONACHORVM PATER ET TERROR DAEMONVM / # / "AD MAIOREM DEI GLORIAM / ET CATHOLICAE FIDEI EXALTATIONEM / IOANNES VICENTIVS PRESBYTER / ME REFVNDIT / FRANCISCVS XAVERIVS R.G. / PAROCHVS". La traducció al valencià seria: "SANT JOSEP, ESPÓS, DE LA MARE DE DÉU, PROTECTOR DE LA SANTA ESGLÉSIA / SANT ANTONI EL GRAN PARE DEL MONACAT Y TERROR DELS DIMONIS / A MAJOR GLÒRIA DE DÉU / I EXALTACIÓ DE LA FE CATÒLICA / EL PREVERE JOAN VICENT EM VA REFONDRE / FRANCESC XAVIER RODRÍGUEZ GELARDO RECTOR". A continuació està la marca de fàbrica, element habitual a les campanes industrials: "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura incisa del fonedor) "# Abel Portilla # / me Fecit / Nº25".

Al mig peu trobem aquesta inscripció llatina: "# # LAVDO DEVM VERVM # POPVLVM VOCO # CONGREGO CLERVM # DEFVNCTOS PLORO # SATAN FVGO # FESTA DECORO #". Aquesta té origen a les Glosses del Corpus Juris Civilis i es tracta d'una inscripció prou habitual als bronzes. Habitualment no apareixen les primeres paraules: "SEX IN CAMPANA DICUNTUR COMMODA SANCTA"; es a dir: "ES DIUEN SIS (EXPRESSIONS) SANTES I ADEQUADES EN LES CAMPANES. Les incripcions del terç d'aquesta campana es tradueixen com: "LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, FAIG FUGIR A SATAN, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES".
Anses
Espatlla (H) (2 cordons)
Terç (T) (2 cordons)
(00) "# E. S. LUISA GUARDIOLA #"
(06) "# TARBENA AGD MMXV"
(2 cordons)
Mig (M) (00) "1996" / (Creu amb pedestal)
(02) (imatge de Sant Antoni Abat)
(06) "S. IOSEPH DEI GENITRICIS SPONSE PROTECTOR SANTAE ECCLESIAE / S. ANTONI MAGNE MONACHORVM PATER ET TERROR DAEMONVM / # / "AD MAIOREM DEI GLORIAM / ET CATHOLICAE FIDEI EXALTATIONEM / IOANNES VICENTIVS PRESBYTER / ME REFVNDIT / FRANCISCVS XAVERIVS R.G. / PAROCHVS"
(09) (marca de fàbrica) "HERMANOS / PORTILLA / GAJANO / CANTABRIA" / (signatura incisa del fonedor) "# Abel Portilla # / me Fecit / Nº25"
(10) (imatge de Sant Josep)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# # LAVDO DEVM VERVM # POPVLVM VOCO # CONGREGO CLERVM # DEFVNCTOS PLORO # SATAN FVGO # FESTA DECORO #"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Fusta Campaneros Murcianos.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Té truja de fusta de perfil tradicional valencià i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. El batall està lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser refosa en l'any 2015 als tallers de la foneria Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria). Campaneros Murcianos es va encarregar de confeccionar la truja i ferratges, així com d'instal·lar la campana a la torre i mecanitzar-la. Abans de pujar-la a la torre es va beneir.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; FERRANDO MOLINES, Juan Vicente [Documentació de la campana] (04-08-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 09-03-2017
23 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 10-12-2019
  Convertir a PDF