Santa Maria, La Maria de la Soletat (4) - Parròquia Arxiprestal de Sant Bertomeu i Sant Jaume - NULES (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12703)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 113
Altura del bronze 95
Vora 10
Pes real (en quilos) 934
FonedorPORTILLA, ABEL (GAJANO)
Any fosa 2015
Descripció La campana compta amb la següent inscripció llatina al terç: "# ANNO MMXIV IN CONSECRATIONE ECCLESIAE NULES #". Aquesta es pot traduir com: "ANY 2014 A LA CONSAGRACIÓ DE L'ESGLÉSIA DE NULES". Fa referència al 50 aniversari de la consagració del nou temple parroquial de Sant Jaume i Sant Bertomeu de Nules, que va tindre lloc en l'any 1964. Seguidament al mig trobem la marca de fàbrica: "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA". Baix està incís el nom del fonedor i la següent inscripció: "# Abel Portilla # / me Fecit / Campana Fundida en 1964 y / Refundida con aumento de peso en 2015". La segona part de la inscripció fa referència a l'anterior campana que hi havia al campanar, dedicada a la Soletat i fosa per Salvador Manclús en 1964. A continuació trobem l'advocació de la campana, dedicada a la primitiva titular del temple parroquial: "SANCTA MARIA".

Al mig peu està la següent inscripció en llatí: "# QUOS PRETIOSO SANGUINE REDEMISTI #". La traducció d'aquesta seria: "AL PREU DE LA SEUA SANG ELS HA REDIMIT". En ella trobem una al·lusió a la crucifixió de Crist. Seguidament trobem aquesta inscripció: "# AVE MARIA # GRATIA PLENA # DOMINUS TECUM # BENEDICTA TU IN MULIERIBUS ET BENEDICTUS FRUCTUS VETRINS TUI IESUS #". La traducció al valencià seria: "DÉU ET SALVE MARIA PLENA DE GRÀCIA EL SENYOR ÉS AMB VÓS BENEÏDA TU ENTRE LES DONES I BENEÏT EL FRUIT DEL TEU VENTRE JESÚS". Aquesta es correspon amb la primera part de l'Ave Maria i es basa en els passatges evangèlics de la Anunciació (Lc 1, 28) i la Visitació (Lc 1, 42).

Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
(00) (flor)
(06) "# ANNO MMXIV IN CONSECRATIONE ECCLESIAE NULES #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal i els tres claus)
(03) (marca de fàbrica) "HERMANOS PORTILLA / GAJANO CANTABRIA" / "# Abel Portilla # / me Fecit / Campana Fundida en 1964 y / Refundida con aumento de peso en 2015"
(06) (imatge de la Mare de Déu entre dos pitxers amb flors) "SANCTA MARIA"
(08) (colom) (sargantana)
(09) (Arma Christi)
(10) (colom)
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "#QUOS PRETIOSO SANGUINE REDEMISTI #"
(06) "# AVE MARIA # GRATIA PLENA # DOMINUS TECUM # BENEDICTA TU IN MULIERIBUS ET BENEDICTUS FRUCTUS VETRINS TUI IESUS #"
(2 cordons)
Peu (06) (Sargantana)
(cordó)
Truja Fusta ELECTRORECAMP S. L.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació. Compta amb truja de fusta de perfil tradicional local.
Intervencions La campana va ser fosa en l'any 2015 dins dels treballs de restauració del campanar i intervenció del conjunt de campanes. Els treballs de fosa els ha efectuat la foneria de Hermanos Portilla de Gajano (Cantabria), encarregant-se Electrorecamp S.L de la confecció de la truja de fusta, disenyada pel Molt Noble Gremi de Campaners de Nules, seguint els models tradicionals del poble. Està dedicada a la primitiva titular de la parròquia, la Mare de Déu, tot i que popularment se la coneix com "La Maria de la Soletat". Aquest fet es deu a que aquesta era l'advocació d'una campana retirada en 2015 del campanar, dedicada a la patrona de Nules. Aquesta campana va ser fosa en l'any 1964 per Salvador Manclús del Grau de València.
Propostes Deuria ser dotada d'una ballesta per facilitar el seu toc manual.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MARTINEZ ROIG, Eliseo (14-09-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; SARRIÓ ANDRÉS, Pau (17-09-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana restaurada] (26-09-2015)
 • MARTÍNEZ MONTÉS, José Luis (14-08-2016)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 10-10-2015
32 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 20-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 28 Visitants: 28 Usuaris: 0