Santa Maria (1) - Parròquia de Sant Bertomeu - BORRIOL - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 12713)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 39
Vora 4
Pes aproximat 72
FonedorRIVERA, CAMPANAS
Any fosa 1997
Descripció En primer lloc compta amb la següent inscripció llatina al terç: "SANTA MARIA ORA PRONOBIS". Correctament la paraula "SANCTA" deuria estar escrita "SANCTA" i podem traduir la inscripció com: "SANTA MARIA PREGA PER NOSALTRES". Aquesta inscripció prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més la aclamació "ora pro nobis" està molt arrelada en la religiositat popular per invocar la protecció dels sants. Seguidament, al mig, trobem la marca de fàbrica: "RIVERA / ME FECIT / MONTEHERMOSO (CACERES) / ESPAÑA". Al mig peu està el nom del poble i la data en que va ser refosa: "BORRIOL / REFUNDIDA AÑO 1997".
Terç (T) (2 cordons)
(06) "SANTA MARIA ORA PRONOBIS"
(2 cordons)
(sanefa vegetal)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (imatge del Sagrat Cor de Jesús)
(09) (marca de fàbrica) "RIVERA / ME FECIT / MONTEHERMOSO (CACERES) / ESPAÑA"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(00) "BORRIOL" / (06) "REFUNDIDA AÑO 1997"
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Volteja automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu. Compta amb batall amb fixació rígida, que resulta extremadament perillosa, ja que pot causar el trencament de la batallera i la caiguda al carrer del batall.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu
Intervencions Com indiquen les inscripcions, la campana va ser refosa l'any 1997. La causa de la refosa es deu al trencament de l'anterior bronze, fet l'any 1959 per Salvador Manclús. La nova campana, fosa als tallers de la foneria Rivera de Montehermoso (Cáceres) va quedar instal·lada amb la truja de l'antiga.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la tradició local. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el mecanisme de toc actual deuria ser renovat per un motor d'impulsos.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-09-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 01-02-2016
12 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 21-01-2019
  Convertir a PDF