Santa Bàrbera (3) - Parròquia de Sant Bertomeu - BORRIOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12715)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 80
Altura del bronze 63
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 296
FonedorMANCLÚS, SALVADOR
Any fosa 1959
Descripció En primer lloc trobem incisa al mig la següent inscripció: "SANTA BARBARA ORA PRONOBIS / AÑO 1886 Y 29 MARZO 1959 / BORRIOL". En ella combina el llatí i l'espanyol i la part llatina de la inscripció es pot traduir com: "PREGA PER NOSALTRES". Aquesta inscripció prové de les Lletanies dels Sants, una de les súpliques més solemnes de l'Església. A més la aclamació "ora pro nobis" està molt arrelada en la religiositat popular per invocar la protecció dels sants. Seguidament indica la data en que va ser fosa l'antiga campana i la de benedicció de la nova, a més del nom del poble. Les inscripcions són incises, per tant s'afegiren amb posterioritat a ser fosa la campana. trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA".
Terç (T) (2 cordons)
(2 cordons)
(garlanda amb motius catòlics)
Mig (M) (00) (Crucifix)
(03) "SANTA BARBARA ORA PRONOBIS / AÑO 1886 Y REFUNDIDA EN 29 DE MARZO DE 1959 / BORRIOL" / (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / SALVADOR MANCLUS / C. INDUSTRIA, 27 / VALENCIA"
(09) (imatge de la Mare de Déu del Carme)
Mig peu (MP) (3 cordons)
(cordó gruix)
(garlanda)
Tocs actuals de campanes Volteja i repica automàticament.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions En gener de l'any 1959 l'Ajuntament de Borriol va notificar a la foneria de Salvador Manclús que la campana "Santa Bàrbera", fosa l'any 1866, estava badada i pretenien fer-ne una nova. El bronze va ser retirat de la torre per traslladar-lo als tallers de la foneria, ubicada al Grau de València i canviat per altre. Com hem dit abans les inscripcions són incises, per tant ens trobem davant d'una campana industrial de fabricació seriada, fosa sense estar encarregada per al poble. Aquest procediment va ser habitual de la foneria. Quan encomanaren la campana afegiren la inscripció que té, incidint en la superfície del bronze. Va ser beneïda junt a altres quatre campanes el diumenge 29 de març de 1959, dia de Pasqua. La intenció que tenien en un primer moment era de beneir-les una setmana abans, el Diumenge de Rams. Després de ser beneïda va quedar ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes, instal·lada amb truja de ferro i motor de vol continu. Sembla que la campana no va agradar per la seua sonoritat, fins al punt que l'Ajuntament la va fer canviar per altra. En juny es va instal·lar al campanar amb les altres.

L'electromall va ser renovat per altre monofàsic abans de la documentació de la campana (25 de setembre de 2015).
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la tradició local. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià i el mecanisme de toc actual deu ser renovat per un motor d'impuls.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-09-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 05-11-2016
18 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 24-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 56 Visitants: 56 Usuaris: 0