Sant Bertomeu (4) - Parròquia de Sant Bertomeu - BORRIOL (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12716)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 94
Altura del bronze 78
Vora 9
Pes aproximat (en quilos) 481
FonedorPORTA Y ROSAS, RAMÓN (BENISSODA)
Any fosa 1879
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "# # # SAN BARTOLOME AÑO 1879 # #". En ella indica que està dedicada a Sant Bertomeu, titular del temple parroquial i la data en que va ser fosa. Al mig trobem pintat el nom popular de la campana: "BARTOLOME".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# # # SAN BARTOLOME AÑO 1879 # #"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) "BARTOLOME"
Mig peu (MP) (4 cordons)
(sanefa de triangles decorats)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Segurament es repicaria des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall. Es voltejaria des de la mateixa Sala de les Campanes. Tocava les hores.
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca les hores.
Truja Ferro Manclús Vella.
Estat original Comptava amb truja de fusta de perfil tradicional local. Disposaria d'una llarga corda unida al batall que arribava fins als peus de la torre per repicar-la. Com que era la campana que tocava les hores tenia una maça que era accionada per la maquinària del rellotge.
Estat actual Es troba en regular estat de conservació, instal·lada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. Compta amb truja de ferro i està mecanitzada amb motor de vol continu. Disposa de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. També té soquet.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1879 i actualment es la única conservada del conjunt antic. A les inscripcions no indica el seu fonedor però podria ser Ramón Porta y Rosas. Després de fosa es va beneir i pujar al campanar, quedant ubicada a una de les finestres de la Sala de les Campanes. La foneria de Salvador Manclús va canviar la truja de fusta d'aquesta campana per altra de ferro, intervenció que possiblement portà a terme en 1959. La mateixa casa es va encarregar de mecanitzar-la amb motor de vol continu i electromall trifàsic.
Propostes Seria recomanable iniciar els treballs de restauració de la campana per tal de recuperar la tradició local. Aquesta es deuria baixar del campanar per netejar-la per dins i fora, eliminant així la brutícia acumulada. La truja de ferro es deu canviar per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Com que es conserven elements de la truja antiga de fusta, seria convenient restaurar-los i reposar-los si asseguren l'estabilitat del conjunt. En cas contrari, es deu confeccionar una nova truja de perfil tradicional local. Els mecanismes de toc actuals deurien ser renovats per un motor d'impulsos i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

  • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana] (25-09-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 03-05-2020
12 Fotos
  • Fitxa reduïda (PDF)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 86 Visitants: 85 Usuaris: 1 - francesc