Sant Llorenç (1) - Parròquia de Sant Llorenç - GUARDIOLA DE BERGUEDÀ (CATALUNYA)

(Referència 12729)

Localització Cel·la de campanes
Diàmetre 100
Pes aproximat 579
FonedorERICE, VIDAL
Any fosa 1941
Descripció Campana de tres anses i set orelles, característica del seu autor, VIDAL ERICE, de Pamplona.
En la part superior hem pogut documentar "... ORA PRO NOBIS" però sense dubte està dedicada a Sant Llorenç, el relleu del qual figura en el mig interior de la campana. Hi ha una gran creu amb pedestal en el mig exterior.
Baix de la imatge figura la marca de fàbrica: "VIDAL ERICE / PAMPLONA"
Baix, en dues línies, figura la habitual inscripció en llatí de les set virtuts de les campanes, de la qual documentem "... VIVOS VOCO MORTUOS PLORO ... / TEMPESTATES REPELLO AÑO 1941"
La frase s'escriu normalment "SEX IN CAMPANA DICUNTUR COMMODA SANCTA: LAUDO DEUM VERUM, VOCO POPULUM, CONGREGO CLERUM, SATAN FUGO, DEFUNCTOS PLORO, FESTA DECORO" Aquests versos són prou comuns en els bronzes, i es diu que procedixen d'unes Glosses del Corpus Juris Civilis. Usualment no es transcriuen les primeres paraules que es poden interpretar com ES DIUEN SIS (EXPRESSIONS) SANTES I ADEQUADES EN LES CAMPANES. A continuació figuren eixes sis expressions, que no sempre coincidixen, ni tan sols en el número, d'unes campanes a altres: LLOE EL DÉU VERDADER, CRIDE AL POBLE, REUNISC ELS CLERGUES, FAIG FUGIR A SATAN, PLORE ELS DIFUNTS, ADORNE LES FESTES.
Terç (T) "... ORA PRO NOBIS"
Mig (M) (00) (gran creu amb pedestal)
(06) (Sant Llorenç)
(06) (marca de fàbrica) "VIDAL ERICE / PAMPLONA"
Mig peu (MP) "... VIVOS VOCO MORTUOS PLORO ... / TEMPESTATES REPELLO AÑO 1941"
Estat actual La campana està dotada de jou de ferro MANCLÚS, que permetia voltar-la per a tocs festius, amb un cigonyal, i una corda, que es conserva parcialment. Igualment tenia un enginyós mall exterior, tirat també amb una corda, que permetia colpejar la campana interiorment, a batallades, per a les senyals ordinàries.
La campana, però, ha sigut mecanitzada substituint el batall interior per un electromall penjat de la batallera de manera que tot toc manual és impossible. Podien haver posat el mecanisme de manera exterior, la qual cosa permetria ventar la campana com abans, però no ha sigut així.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal·lació ha sigut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l'instrument, així com els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.
Notes Mesures aproximades
Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
Actualització 03-10-2015
3 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 06-07-2022
  Convertir a PDF