Immaculada Concepció (6) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12756)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 132
Altura del bronze 110
Pes aproximat (en quilos) 1332
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1997
Descripció La campana reprodueix les inscripcions d'una anterior. D'aquesta forma compta amb la següent inscripció al terç: "PADRINOS: ILMO. SR. CORONEL JEFE D. GUILLERMO PRIETO MADASSU Y SU ESPOSA Dª MARIA DEL PILAR BALDELLON DE SILVA.". En ella indicava els noms dels padrins de la benedicció de la campana, celebrada el 3 d'octubre de l'any 1945. Al mig està en primer lloc l'advocació de la campana: "INMACULADA CONCEPCION". Seguidament trobem el segell de la Parròquia amb la següent inscripció: "SAN ROQUE Y / SAN SEBASTIAN". Junt a aquesta hi ha una dedicatòria dels donants: "EL RGTO. INFANTERIA VIZACAYA Nº21 / A SU PARROQUIA / CON DEVOCION Y CARIÑO". A continuació indica la marca de fàbrica: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Finalment disposa de la següent inscripció en llatí al terç: "PIO XII PONTIFICE MAXIMO - F. FRANCO HISPANIUM GOBERNANTE - ANTISTITE DIOCESEOS PRUDENTIO - L. HERVAS EPISCOPO CONSECRANTE ET PAROCHO CYRILO - XXIV - IX - MCMXLV". Aquesta inscripció indica el nom de les autoritats del moment (1945) i traduïda seria: "PIUS XII MÀXIM PONTÍFEX - F. FRANCO GOVERNANT D'ESPANYA - ARQUEBISBE DE LA DIÒCESI PRUDENCIO - L. HERVAS BISBE CONSAGRANT Y RECTOR CIRILO - 24 - 9 - 1945".
Terç (T) (2 cordons)
"PADRINOS: ILMO. SR. CORONEL JEFE D. GUILLERMO PRIETO MADASSU Y SU ESPOSA Dª MARIA DEL PILAR BALDELLON DE SILVA."
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (Monograma de Maria) "INMACULADA CONCEPCION" (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(06) (Escut de Infanteria) "EL RGTO. INFANTERIA VIZACAYA Nº21 / A SU PARROQUIA / CON DEVOCION Y CARIÑO"
(09) (Marca de fàbrica rodejada de l'Escut Nacional) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)".
(02) (04) (08) (10) (querubí)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"PIO XII PONTIFICE MAXIMO - F. FRANCO HISPANIUM GOBERNANTE - ANTISTITE DIOCESEOS PRUDENTIO - L. HERVAS EPISCOPO CONSECRANTE ET PAROCHO CYRILO - XXIV - IX - MCMXLV"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat.
Mecanismes de toc (03) motor d'impulsos, (09) electromall
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, fosa l'any 1945 pels Hermanos Roses de Silla (València). El dia 4 d'octubre de 1997 va ser retirada del campanar per refondre-la i afegir-li les anses, treballs efectuats a la foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona). Vicent Tomàs Calatayud va fer la truja de fusta i els ferratges, quedant instal·lada la nova campana a la Sala de les Campanes. Va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic i tornà de nou a sonar en 1998.

La campana nova és una rèplica exacta del a refosa, ja que còpia els elements epigràfics de la fosa en 1945 i propis de la foneria Hermanos Roses de Silla. Les inscripcions de la nova campana no recolliren la data de refosa ni l'autor, no obstant és un treball característic de la foneria Barberí de Riudellots de la Selva.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la fitxa] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (10-10-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-10-2015
1 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 78 Visitants: 78 Usuaris: 0