Sant Roc i Sant Sebastià (5) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12757)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre (en cm) 108
Pes aproximat (en quilos) 729
FonedorBARBERÍ
Any fosa 1997
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç al·lusiva als padrins: "PADRINOS: MIGUEL MATARREDONA. ALCALDE DE LA CIUDAD Y MARIA PEREZ DE SANTONJA". Al mig està, en primer lloc, la marca de fàbrica: "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)". Seguidament una inscripció indica els noms de la campana (els titulars del temple parroquial) i baix està l'escut de la parròquia: "SAN ROQUE Y / SAN SEBASTIAN" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY". També al mig una altra inscripció indica que la campana és una donació de l'Ajuntament: "EXCMO. AYUNTAMIENTO A LA / PARROQUIA DE SAN ROQUE Y SAN SEBASTIAN". Finalment al mig peu trovem el nom de les autoritats del moment en que va ser fosa: "SUB-SECRETARIO GOBERNACION FERNANDEZ V. CAPOTAN GENERAL 3ª REGION - R. ABRIAT GOBERNADOR. FUI CONSAGRADA SIENDO JEFE DEL ESTADO FRANCO. P. CORTES. E. BILBAO. P. PATERNINA Y P. DIPUTACION MARTINEZ".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"PADRINOS: MIGUEL MATARREDONA. ALCALDE DE LA CIUDAD Y MARIA PEREZ DE SANTONJA"
(2 cordones)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Cruz)
(03) (marca de fàbrica) "Ctrs. ROSES HERMANOS / SILLA - (VALENCIA)"
(06) "SAN ROQUE Y / SAN SEBASTIAN" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(09) (Escut de la ciutat d'Alcoi) "EXCMO. AYUNTAMIENTO A LA / PARROQUIA DE SAN ROQUE Y SAN SEBASTIAN"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"SUB-SECRETARIO GOBERNACION FERNANDEZ V. CAPOTAN GENERAL 3ª REGION - R. ABRIAT GOBERNADOR. FUI CONSAGRADA SIENDO JEFE DEL ESTADO FRANCO. P. CORTES. E. BILBAO. P. PATERNINA Y P. DIPUTACION MARTINEZ"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament. Toca els quarts.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat. Els excrements de coloms dificulten la lectura dels elements decoratius.
Mecanismes de toc (03) motor de vol continu, (09) electromall monofàsic.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, fosa l'any 1945 pels Hermanos Roses de Silla (València). El dia 4 d'octubre de 1997 va ser retirada del campanar per refondre-la i afegir-li les anses, treballs efectuats a la foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona). Vicent Tomàs Calatayud va fer la truja de fusta i els ferratges, quedant instal·lada la nova campana a la Sala de les Campanes. Va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic i tornà de nou a sonar en 1998.

La campana nova és una rèplica exacta del a refosa, ja que còpia els elements epigràfics de la fosa en 1945 i propis de la foneria Hermanos Roses de Silla. Les inscripcions de la nova campana no recolliren la data de refosa ni l'autor, no obstant és un treball característic de la foneria Barberí de Riudellots de la Selva.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (17-10-2015)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-10-2015
1 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 25-04-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 87 Visitants: 86 Usuaris: 1 - francesc