Sant Vicent Ferrer (4) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12758)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 86
Altura del bronze 85
Pes aproximat 368
FonedorBARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)
Any fosa 1997
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç, que indica el nom dels padrins: "# PADRINOS VICENTE MIRO NADAL Y SRA. REGINA DURA VILAPLANA #". Al mig està, en primer lloc, la marca de fàbrica: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)". Seguidament baix de la imatge de Sant Vicent trobem el nom de la campana: "SAN / VICENTE". A continuació està aquesta inscripció i l'escut de la Parròquia: "A NUESTRA MADRE" / (Escut de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY" / "PARROQUIA". Al mig peu trobem, repartida entre dos línies una inscripció amb el nom de les autoritats religioses d'Alcoi en 1945: "S. MAURO - TORREGROSA - S. ROQUE - TORMO - ARCIPRESTE - SANTANDREU / PARROCOS CIUDAD / VICARIO R. MARTINEZ MAESTRO CARBONELL.". En la primera part el nom dels sants es correspon amb el de les parròquies existents en el moment (Sant Maure, Sant Roc i Sant Sebastià i l'Arxiprestal).
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# PADRINOS VICENTE MIRO NADAL Y SRA. REGINA DURA VILAPLANA #"
(2 cordons)
(garlanda vegetal)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) (imatge de Sant Vicent Ferrer) "SAN / VICENTE"
(09) "A NUESTRA MADRE" / (Escut de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY" / "PARROQUIA".
Mig peu (MP) (2 cordons)
"S. MAURO - TORREGROSA - S. ROQUE - TORMO - ARCIPRESTE - SANTANDREU"
(2 cordons)
"PARROCOS CIUDAD / VICARIO R. MARTINEZ MAESTRO CARBONELL."
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, fosa l'any 1945 pels Hermanos Roses de Silla (València). El dia 4 d'octubre de 1997 va ser retirada del campanar per refondre-la i afegir-li les anses, treballs efectuats a la foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona). Vicent Tomàs Calatayud va fer la truja de fusta i els ferratges, quedant instal·lada la nova campana a la Sala de les Campanes. Va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic i tornà de nou a sonar en 1998.

La campana nova és una rèplica exacta del a refosa, ja que còpia els elements epigràfics de la fosa en 1945 i propis de la foneria Hermanos Roses de Silla. Les inscripcions de la nova campana no recolliren la data de refosa ni l'autor, no obstant és un treball característic de la foneria Barberí de Riudellots de la Selva.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (17-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-10-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 11-04-2021
  Convertir a PDF