Santa Llúcia (3) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12759)

Localització Sala de les Campanes
Diàmetre 66
Altura del bronze 58
Pes aproximat 166
FonedorBARBERÍ (RIUDELLOTS DE LA SELVA)
Any fosa 1997
Descripció La campana reprodueix les inscripcions de l'antiga. D'aquesta forma al terç trobem la següent, que fa referència als padrins: "# PADRINOS: ALFONSO GARCIA MONLLOR Y LUCIA MONLLOR RADUAN.". Al mig està la següent inscripció, al·lusiva a la mare dels benefactors de la campana: "EN MEMORIA DE / Ntra. MADRE / DEVOTISIMA DE / S. ROQUE". Seguidament hi ha una imatge de Santa Llúcia, baix la qual indica el nom del bronze: "SANTA LUCIA". A més està la marca de fàbrica de l'antiga campana: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)". Al mig peu trobem la següent inscripció, que recull els cognoms dels components del Consell Parroquial de 1945: "# CONSAGRANDOME CONSTITUYENDO JUNTA C. PARROQUIAL: PRIETO - MATARREDONA - JULIA - ZARAGOZA - SANTONJA - PEREZ - JORDA - SIRERA - GOSALBEZ - / PEREZ R. - MIRO - RADUAN Y MONLLOR ABOGADO ASESOR.".
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"# PADRINOS: ALFONSO GARCIA MONLLOR Y LUCIA MONLLOR RADUAN."
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) "EN MEMORIA DE / Ntra. MADRE / DEVOTISIMA DE / S. ROQUE" / (Escut de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY".
(06) (imatge de Santa Llúcia) "SANTA LUCIA"
(09) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES Hnos SILLA (VALENCIA)"
Mig peu (MP) (2 cordons)
"# CONSAGRANDOME CONSTITUYENDO JUNTA C. PARROQUIAL: PRIETO - MATARREDONA - JULIA - ZARAGOZA - SANTONJA - PEREZ - JORDA - SIRERA - GOSALBEZ -"
(2 cordons)
"PEREZ R. - MIRO - RADUAN Y MONLLOR ABOGADO ASESOR."
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Repica i volteja automàticament.
Truja Fusta de perfil tradicional valencià.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació, instal·lada a la Sala de les Campanes amb truja de fusta de perfil tradicional valencià. Està mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic. Compta amb batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall monofàsic, (09) motor d'impulsos.
Intervencions Aquesta campana és el resultat de la refosa d'una més antiga, fosa l'any 1945 pels Hermanos Roses de Silla (València). El dia 4 d'octubre de 1997 va ser retirada del campanar per refondre-la i afegir-li les anses, treballs efectuats a la foneria Barberí de Riudellots de la Selva (Girona). Vicent Tomàs Calatayud va fer la truja de fusta i els ferratges, quedant instal·lada la nova campana a la Sala de les Campanes. Va ser mecanitzada amb motor d'impulsos i electromall monofàsic i tornà de nou a sonar en 1998.

La campana nova és una rèplica exacta del a refosa, ja que còpia els elements epigràfics de la fosa en 1945 i propis de la foneria Hermanos Roses de Silla. Les inscripcions de la nova campana no recolliren la data de refosa ni l'autor, no obstant és un treball característic de la foneria Barberí de Riudellots de la Selva.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Documentació de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (25-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 25-10-2015
1 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF