Sants Jordi i Maure (0) - Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià - ALCOI (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12766)
Localització Magatzem Parroquial
Diàmetre 27
Altura del bronze 23
Pes aproximat 11
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1945
Descripció La campana compta en primer lloc amb la següent inscripció, incisa al terç: "PADRINOS JORGE ARACIL MAS Y Mª DEL PILAR ARACIL AURA -". En ella indica el nom dels padrins i donants del bronze. Al mig trobem la marca de fàbrica, element habitual entre les campanes industrials: "ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA). Seguidament estan els noms dels dos sants als que es dedica la campana: "SAN JORGE / Y SAN / MAURO". Junt a aquesta es troba l'escut de la parròquia: "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY". Al mig peu indica el lloc per al que va ser fosa i la data: "ALCOY 1945". El fet d'indicar el nom del lloc el nom del lloc per al que va ser fosa està vinculat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939). Durant aquesta es retiraren dels campanars centenars de bronzes, sense cap control ni inventari, fet que no va permetre recuperar-les a partir de 1939 al no indicar-ho les inscripcions. Per aquest motiu es va convertir en molt habitual el fet d'indicar el nom del poble.
Espatlla (H) (cordó)
Terç (T) (2 cordons)
"PADRINOS JORGE ARACIL MAS Y Mª DEL PILAR ARACIL AURA -"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu patriarcal)
(03) (marca de fàbrica) "ROSES Hnos / SILLA (VALENCIA)"
(06) "SAN JORGE / Y SAN / MAURO"
(09) (Segell de la Parròquia) "S. ROQUE / Y S. SEBASTIAN / ALCOY"
Mig peu (MP) (2 cordons)
(06) "ALCOY 1945"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes Es utilitzada per a diversos reclams durant el campament d'estiu del Moviment Júnior de la parròquia.
Truja No en té.
Estat actual La campana es troba en bon estat de conservació. Es guarda durant tot l'any en un magatzem de la parròquia. Compta amb batall.
Mecanismes de toc Corda al batall.
Intervencions L'any 1945 va ser acabat el campanar de la Parròquia de Sant Roc i Sant Sebastià i es va dotar d'un conjunt de campanes. Els treballs de fosa s'encarregaren a la foneria dels Hermanos Roses de Silla (València), mentre que les truges foren fabricades per la foneria alcoiana de Vicente Miró Nadal. La campana va ser beneïda junt a altres catorze el dia 3 d'octubre del mateix any en un acte presidit pel Bisbe Auxiliar de València i Vicari General, el Ilm. Sr. D. Luís Hervás. Els padrins de la benedicció i mecenes varen ser Jorge Aracil i Mª del Pilar Aracil.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MONCHO GRAU, VICENTE [Document de la campana] (24-06-2015)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Realització de la fitxa] (30-10-2015)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 30-10-2015
Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 24-01-2021
  Convertir a PDF