Sant Pere, la Gran (2) - Sant Pere Apòstol del Port de Sagunt - SAGUNT (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 12875)

Localització Sala de Campanes
Diàmetre 46
Altura del bronze 44
Vora 6,5
Pes aproximat 56
FonedorPORTILLA, HERMANOS (GAJANO)
Any fosa 2004
Descripció L'epigrafía de la campana es ben senzilla. En primer lloc trobem al terç l'advocació a la que està dedicada, "SANTA PEDRO", el qual és el titular de la Parròquia i es celebra el dia 29 de juny, dia de la seua benedicció i en el qual es van donar per acabat les obres del nou temple del Port ; Després al mig, esmenta el rector de la Parròquia l'any 2004, D. Francisco Albuixech Estarlich, el motiu de la fosa de la campana, el qual es celebrava el 50 aniversari de la construcció del temple, localitat on la campana va dirigida, El Port de Sagunt, i a més de la data de benedicció de l'Església el 29 de juny del 1954 al 29 de juny del 2004, any del seu aniversari. "SANTA MARIA// PÁRROCO D. FRANCISCO ALBUIXECH ESTARLICH/ 50 ANIVERSARIO DE LA CREACIÓN DE LA PARROQUIA/ PUERTO DE SAGUNTO/ 29-VI-1954 - 29-VI-2004"
Terç (T) (2 cordons)
"#SAN PEDRO#"
(2 cordons)
(Garlanda de triangles)
Mig (M) (00) (Creu amb pedastal)
(03) (Marca de fàbrica de Salvador MANCLÚS)
(06) "PÁRROCO D. FRANCISCO ALBUIXECH ESTARLICH/ 50 ANIVERSARIO DE LA CREACIÓN DE LA PARROQUIA/ PUERTO DE SAGUNTO/ 29-VI-1954 - 29-VI-2004"
Mig peu (MP) (5 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs actuals de campanes La campana repica i volteja exclusivament automàtica.
Truja ferro Manclús
Estat original La campana desde l'any de la seua fosa a mantes la seua instal·lació fins ara, amb truja metàlica i mecanismes de toc automàtic.
Estat actual Bona, la campana conserva la truja de ferro Manclús, un motor cadena a vol impulsos i un electromall per als repics. Sería recomenabla netejar el bronze i canviar la truja actual de ferro per una de fusta de perfil valencià tradicional o local a més del sistema de toc automàtic que facilite el toc manual i tradicional.
Mecanismes de toc Motor de vol de impulsos (03) i electromall a les (09)
Intervencions L'any 2004 es decideix fer la campana a petició dels feligresos de l'Església de Sant Pere del Port de Sagunt i en motiu dels 50 anys de la seua feligresia. Portilla fon la campana, i posteriorment Manclús es l'encarregat de instal·lar-la al portal est del campanar amb un motor de vol a impulsos i un electromall per als seus tocs automàtics.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre´s en cas de trencament després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MARTÍNEZ TAMARIT, Pau (18-11-2015)
Editor MARTÍNEZ TAMARIT, Pau
Actualització 18-11-2015
14 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-04-2021
  Convertir a PDF