Sant Joan Baptista (1) - Parròquia de la Mare de Déu de l'Assumpció - MONTESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1296)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre (en cm) 74
Altura del bronze 65
Vora 7
Pes aproximat (en quilos) 235
Any fosa 1751
Descripció La campana té aquesta inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱S✱YOANES✱BAVPTISTA✱ORA✱PROИOBIS✱✱AИИO✱✱I✱7✱5✱I✱". Aquesta correctament escrita seria: "SANCTE IOANNES BAPTISTA ORA PRO NOBIS ANNO 1751. En valencià seria: "SANT JOAN BAPTISTA PREGA PER NOSALTRES ANY 1751". És una senzilla oració que deriva de les Lletanies dels Sants, cantades en algunes celebracions litúrgiques de l'Església. Al mig té una creu amb pedestal, formada amb retalls d'una sanefa que té motius vegetals.
Terç (T) (cordó)
(sanefa amb motius vegetals) "✱S✱YOANES✱BAVPTISTA✱ORA✱PROИOBIS✱✱AИИO✱✱I✱7✱5✱I✱"
(cordó)
Mig (M) (03) (Creu amb motius vegetals i pedestal)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Volteig manual des de la sala de les campanes. Possiblement es repicava des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta ELECTRORECAMP
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i segurament dotada amb accessoris per al toc manual.
Estat anterior L'any 2000 es va documentar amb la instal·lació que tenia abans de la restauració. Ocupava la mateixa finestra que actualment però tenia una truja de ferro de la foneria Manclús i estava mecanitzada amb motor de vol continu i electromall trifàsic. Estava mal orientada amb la creu cap a dins.
Estat actual L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electrorecamp, semblant al perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol d'impuls i electromall monofàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1751 per un campaner desconegut. Durant els anys 60 o 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La instal·lació tradicional es va destruir amb la sustitució de la truja de fusta per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic per als tocs automàtics.

En 2001 va rebre una subvenció de 500.000 pts. per part de la GENERALITAT VALENCIANA per a restaurar la instal.lació. Es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-05-1991)
 • CERDÀ i BALLESTER, Josep (15-01-2007)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-01-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-01-2019)
Editor de la fitxa ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2020
14 Fotos
 • Fitxa reduïda (PDF)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 24-05-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 29 Visitants: 29 Usuaris: 0