Sebastiana (3) - Parròquia de l'Assumpció - MONTESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1298)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 101
Altura del bronze 88
Vora 10
Pes aproximat 597
FonedorROSES, HERMANOS (SILLA)
Any fosa 1940
Descripció La campana té una garlanda amb motius vegetals al terç i la següent inscripció amb el seu nom: "✱ ✱ ✱ SEBASTIANA. ✱ ✱". Al mig té una creu, un escut nacional, el monograma de Maria i la marca de fàbrica, element habitual a les campanes de fosa industrial: "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)". Al mig peu té altra inscripció amb el nom del pobla i la data: "✱ ✱ ✱ MONTESA. SEPTIEMBRE 1940. ✱ ✱". El fet que figure el nom del poble està relacionat amb la destrucció de campanes durant la Guerra Civil (1936-1939), quan centenars de bronzes es retiraren dels campanars sense cap control ni inventari. Per no indicar les inscripcions el lloc d'origen, la majoria no es pogueren recuperar, per tant acabada la Guerra a les noves campanes es va afegir el nom del poble, per poder-les recuperar si es repetia aquesta situació.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ SEBASTIANA. ✱ ✱"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu)
(03) (marca de fàbrica) "FUNDICION / DE / CAMPANAS / DE / ROSES HNOS / SILLA (VALENCIA)"
(06) (monograma de Maria)
(09) (escut d'Espanya)
Mig peu (MP) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ MONTESA. SEPTIEMBRE 1940. ✱ ✱"
(2 cordons)
Peu (2 cordons)
(2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes No es toca
Truja Ferro Manclús vella
Estat original L'any 1940 es va instal·lar amb truja de fusta de perfil semblant al tradicional valencià i segurament també disposava d'accessoris per a tocar-la a manualment com una corda unida al batall que arribaria fins als peus del campanar.
Estat actual BADADA en dos punts de la campana en 2009 i desconnectat el motor. (Informació segons Josep CERDÀ). Batall, lligat amb espart, sense soquet.

Està instal·lada amb truja de ferro i mecanitzada amb motor d'impuls i electromall trifàsic, ambdós mecanismes fora d'ús.
Mecanismes de toc (03) motor d'impuls i electromall trifàsic.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1940 als tallers de la foneria Hermanos Roses de Silla. Durant els anys 60 o 70 del segle XX la foneria de Salvador Manclús del Grau de València la va mecanitzar. La instal·lació tradicional es va destruir amb la sustitució de la truja de fusta per altra de ferro i la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic per als tocs automàtics. L'any 2009 estava ja badada.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Campana interessant. Pot refondre's després de documentar-la.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-05-1991)
 • CERDÁ BALLESTER, Josep (01-06-2007)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-01-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 19-02-2020
19 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 06-12-2022
  Convertir a PDF