Santa Maria de Montesa (4) - Parròquia de l'Assumpció - MONTESA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1299)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 127
Altura del bronze 106
Vora 11
Pes aproximat 1186
FonedorROSES, VICENTE
Any fosa 1790
Descripció La campana està profusament decorada al terç amb diversos motius, principalment quadrats i triangles decorats. També al terç té aquesta inscripció en espanyol i llatí: "S.TA✱MARIA✱DEMONTESA✱(motiu vegetal)ORAPRONOBIS✱VICENTEROSASMEHIZO(motiu vegetal)AÑO I79O". Segurament per motius d'espai junta les paraules i correctament seria: "SANTA MARIA DE MONTESA ORA PRO NOBIS VICENTE ROSAS ME HIZO AÑO 1790. Aquesta té una senzilla oració a la patrona del poble, el nom del fonedor i la data de fosa. La part en llatí es tradueix així: "PREGA PER NOSALTRES". És una senzilla oració que deriva de les Lletanies dels Sants i la Mare de Déu. Al mig disposa d'una gran creu amb pedestal.
Terç (T) (Garlanda de triangles) /
(cordó) /
(garlanda vegetal) /
(cordó) /
"S.TA✱MARIA✱DEMONTESA✱(motiu vegetal)ORAPRONOBIS✱VICENTEROSASMEHIZO(motiu vegetal)AÑO I79O" /
(cordó) /
(garlanda de quadrats i triangles) /
(garlanda de triangles invertits)
Mig (M) (03) (creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (garlanda triangles) /
(11 cordons)
Peu (cordó)
(cordó)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar i volteig manual des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic
Truja Truja nova de fusta d´ELECTRORECAMP que substitueix a una de ferro Roses vella
Estat original Estava instal·lada amb truja de fusta de perfil tradicional valencià i segurament dotada amb accessoris per al toc manual com per exemple una llarga corda unida al batall per repicar-la des dels peus del campanar.
Estat anterior Estat de la campana abans de la restauració: Campana foradada - sense anses. Tenia truja ROSES robellada; (03) motor de vol continu; (09) electromall. Batall, lligat amb espart, amb soquet.
Estat actual Dotada d'un fals conjunt d'anses, cargolat, durant la restauració de 2005. L'estat de conservació és bo. Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de fusta d'Electrorecamp, semblant al perfil tradicional valencià. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, així com un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) motor vol impulsos, (09) electromall
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1790 pel campaner Vicente Roses de Benissoda. Durant els anys 60 o 70 del segle XX es va produir la sustitució de la truja de fusta per altra de ferro i possiblement uns anys després la dotaren amb motor de vol continu i electromall trifàsic per als tocs automàtics.

Restaurada en novembre de 2005 amb una subvenció de la Diputació de València. Es va restaurar a càrrec d'Electrorecamp. La campana es netejà per fins i per fora i la truja la canviaren per altra de fusta de perfil tradicional valencià. Finalment va tornar al campanar i la mecanitzaren amb motor d'impuls i electromall monofàsic.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació és original cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • MOLLÀ i ALCAÑIZ, Salvador-Artemi (28-05-1991)
 • LLOP i BAYO, Francesc (05-10-2005)
 • BUIGUES METOLA, Marcos; CERDÀ i BALLESTER, Josep (06-02-2007)
 • SANCHIS TÁRREGA, Felipe (22-01-2012)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (11-01-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 26-02-2020
39 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 03-12-2022
  Convertir a PDF