Jesús, Maria i Josep (1) - Ermita de Sant Blai de Collado Azorín - MONÒVER - COMUNITAT VALENCIANA

(Referència 13271)

Localització Espadanya
Diàmetre 35
Pes aproximat 25
Any fosa 1754
Descripció La campana compta amb la següent inscripció al terç: "JESVS MARIA I JOSE ANO DE 1 7 5 4". Aquesta correctament escrita seria: "JESUS MARIA Y JOSE AÑO DE 1754". La presència dels noms de les tres persones de la Sagrada Família és habitual a les campanes a partir del segle XVII fins arribat el XX. A més indica la data de fosa.
Terç (T) (2 cordons)
"JESVS MARIA I JOSE ANO DE 1 7 5 4"
(2 cordons)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
Mig peu (MP) (3 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Sembla que tradicionalment tan sols es tocava a mig vol des del interior del temple per mitjà d'una corda unida a la ballesta.
Tocs actuals de campanes Es toca a mig vol per mitjà d'una cadena unida a la ballesta.
Truja Fusta.
Estat actual Es troba en bon estat de conservació, instal·lada a l'espadanya de l'ermita. Compta amb truja de fusta i una ballesta. Des d'aquesta hi ha una cadena per tocar-la des de l'interior de l'ermita.
Mecanismes de toc (03) ballesta.
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1754. No indica el nom del fonedor i compta amb una inscripció molt comú a les campanes de l'època. Es tracta d'una campana de reduïdes dimensions, però suficient per al culte de l'ermita i la xicoteta comunitat que l'envoltava.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal·lació és tradicional i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors

 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de la campana] (31-03-2016)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 02-04-2016
2 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 24-04-2019
  Convertir a PDF