Santa Bàrbera (1) - Parròquia de la Puríssima Concepció - OTOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1328)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 50
Altura del bronze 44
Vora 6
Pes aproximat 72
FonedorROSES E HIJOS, VICENTE
Any fosa 1898
Descripció La campana té diversos triangles decorats al terç i la següent inscripció: "SANTA BARBERA ANO I898". Aquesta indica l'advocació a la que està dedicada la campana i la data de fosa. Seguidament té al mig una creu amb pedestal i un monograma de Maria.
Terç (T) (triangles decorats)
(cordó)
(triangles decorats) "SANTA BARBERA (triangle decorat) ANO I898"
(cordó)
(triangles decorats)
(cordó)
Mig (M) (00) (Creu amb pedestal)
(06) (monograma de Maria)
Mig peu (MP) (triangles decorats)
(3 cordons)
Peu (cordó)
Tocs tradicionals de campanes Possiblement sols es voltejava manualment.
Tocs actuals de campanes Volteig automàtic
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Abans del canvi de la truja als anys 80 tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, segurament semblant al valencià. Tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Té una roda plantejada per mecanitzar-la amb motor de vol continu (que no es va instal·lar) i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (09) motor de vol impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1898 per la foneria de Vicente Roses e Hijos d'Atzeneta d'Albaida. No apareix el nom del fonedor, no obstant això, la lletra creu o monograma de Maria són habituals a aquesta foneria i permeten atribuir-la. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro, treball fet per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. L'any 2019 estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofásic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració En cas de trencament només pot ser soldada. Pot ser reemplaçada per altra campana.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.

Autors de la documentació

 • ALFONSO, Daniel; RUBIO CONSTANT, Raúl (08-12-2003)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació de la campana i fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
17 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 26-01-2022
  Convertir a PDF