Sants Abdon i Senent (2) - Parròquia de la Puríssima Concepció - OTOS (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 1329)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 61
Altura del bronze 52
Vora 6
Pes real 131
Any fosa 1782
Descripció La campana té una senzilla inscripció al terç amb l'advocació a la qual està dedicada i la data de fosa: "✱ ✱ ✱ SAN ABDON I SENEN ✱ AÑO I782 ✱". Al mig té una creu amb raïms i pedestal i una imatge de la Mare de Déu de la Seu, segurament copiada de la venerada a Xàtiva.
Terç (T) (2 cordons)
"✱ ✱ ✱ SAN ABDON I SENEN ✱ AÑO I782 ✱"
(cordó)
(2 cordons)
Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(06) (Mare de Déu de la Seu)
Mig peu (MP) (2 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Repic manual des dels peus del campanar per mitjà d'una llarga corda unida al batall i volteig des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Ferro Manclús nova
Estat original Abans del canvi de la truja als anys 80 tenia una truja de fusta de perfil tradicional local, segurament semblant al valencià. Tenia una llarga corda unida al batall per repicar-la manualment des dels peus del campanar.
Estat actual Bona, ansa batallera nova i batall nou per rotura de l´ansa batallera (nota de 2003). Està instal·lada a una de les finestres de la sala de les campanes amb truja de ferro de la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. Té una roda plantejada per mecanitzar-la amb motor de vol continu (que no es va instal·lar) i està mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofàsic. Té un batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc (03) electromall, (09) motor d'impuls
Intervencions La campana va ser fosa l'any 1782. Durant la dècada dels anys 80 del segle XX canviaren la truja de fusta per altra de ferro, treball fet per la foneria de Salvador Manclús del Grau de València. L'any 2019 estava mecanitzada amb motor d'impuls i electromall monofásic.
Propostes La instal·lació actual no afavoreix la conservació de la campana ni té cap vinculació amb la tradició local, per tant devia ser restaurat el conjunt. La campana s'ha de baixar del campanar per netejar-la per dins i per fora, canviant la truja de ferro per altra de fusta de perfil tradicional valencià.
Protecció Protecció genèrica al trobar-se en un immoble protegit (Bé de Rellevància Local). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General del Patrimoni Cultural Valencià adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Valoració Cal incoar expedient per incloure-la en l´Inventari General de Béns Mobles. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per un altra campana de distinta afinació.
Instal·lació La instal•lació ha segut substituïda i cal reconstruir-la per restaurar els valors sonors i culturals de l´instrument, així com els tocs tradicionals.
Notes La campana va molt "boba". Pes segons el Llibre Otos, Geografia, Historia i Patrimoni (nota de 2003).

Autors de la documentació

 • RUBIO CONSTANT, Raul (03-12-2003)
 • MONTELL TORMO, Isaac (03-05-2009)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-03-2020
18 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 04-12-2021
  Convertir a PDF