Sants Joans (1) - Parròquia de Sant Llorenç Màrtir - BÈLGIDA (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència 133)

Localització Sala de les campanes
Diàmetre 54
Altura del bronze 43
Vora 7
Pes aproximat 91
Any fosa 1650ca
Descripció La campana té una senzilla inscripció en llatí amb nombroses abreviatures i que diu així: "SS JOAИES✱BAPTISTA✱ET✱EVAИ G.✱TA". Aquesta indica que està dedicada a Sant Joan Baptista i Sant Joan Evangelista i es podria interpretar com: "SANTS JOAN BAPTISTA I EVANGELISTA". Al mig té una creu amb pedestal i dos imatges emmarcades per arquitectures gòtiques: un calvari i un Sant Miquel.
Terç (T) (3 cordons)
"SS JOAИES✱BAPTISTA✱ET✱EVAИ G.✱TA"
(3 cordons)

Mig (M) (00) (creu amb pedestal)
(05) (Crucifixió gòtica)
(07) (Sant Miquel gòtic)
(2 cordons)
Mig peu (MP) (4 cordons)
Peu (2 cordons)
Tocs tradicionals de campanes Es repicava manualment per mitjà d'una llarga corda que des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda o cadena unida al batall i voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Tocs actuals de campanes Repic i volteig automàtic.
Truja Fusta antiga restaurada amb el capçal de ciment
Estat anterior Es repicava manualment per mitjà d'una llarga corda que des dels peus de la torre per mitjà d'una llarga corda o cadena unida al batall i voltejava manualment des de la sala de les campanes.
Estat actual L'estat de conservació és bo i està instal·lada amb la truja de fusta i una part de ciment a una de les finestres de la sala de les campanes. Té un motor d'impuls i electromall monofàsic, a més de batall lligat i reforçat amb cable de seguretat.
Mecanismes de toc tirant en àngul per tocar de baix
Intervencions No presenta data de fosa ni autor, no obstant, es podria datar la seua fosa al segle XVII, possiblement a mitjans del segle. L'any 2019 estava ja restaurada i mecanitzada amb electromall monofàsic i motor d'impuls. La truja de fusta i amb parts de plom estava pintada de roig i s'havia restaurat.
Protecció Protecció genèrica per torbar-se en un Bé de Rellevància Local. No obstant cal valorar la campana per definir el seu interés. probablement calga protegir-la específicament com Bé d'Interés Cultural de caràcter moble.
Valoració Cal incoar expedient per declarar-la Bé d´Interés Cultural. En cas de trencament sols pot ser soldada. Pot ser remplaçada per una rèplica.
Instal·lació La instal•lació és original i cal conservar-la per protegir la sonoritat i altres valors culturals. Qualsevol mecanització haurà de conservar aquestes qualitats, reproduir els tocs tradicionals i permetre els tocs manuals.

Autors de la documentació

 • LLOP i BAYO, Francesc; TOMÁS CALATAYUD, Vicent [Primera presa de dades] (29-06-1994)
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació fotogràfica i actualització de la fitxa] (10-11-2019)
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 23-01-2020
15 Fotos
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 19-01-2021
  Convertir a PDF